CIM cu timp partial. Care va fi programul de lucru?

cim cu timp partialcim part timeprogram de lucru cim cu timp partial
CIM cu timp partial. Care va fi programul de lucru?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Dorim sa angajam un salariat cu 50 ore pe luna, insa salariatul efectueaza orele respective in zile diferite (Ex: Saptamana vine Luni si Miercuri de la ora 17.00-22.00, Saptamana 2 Miercuri si Vineri, in luna urmatoare vine Saptamana- Marti/ Joi etc). 
 
Intrebari: 1. Va rugam sa ne precizati cum putem trata aceasta speta si ce ar trebui sa trecem lit. H. alin. 2 lit. a) Repartizarea programului de lucru, este obligatoriu sa trecem ora de inceput si ora de sfarsit in contractul de munca avand in vedere ca discutam de ore pe luna sau putem tine evidenta pe condica in functie de prezenta salariatului la serviciu? 
 
2. In situatia in care stabilim un program de lucru Luni /Vineri, iar una din zile este Sarbatoare legala si salariatul nu vine la serviciu, poate veni in alta zi pentru a-si indeplini norma de lucru in luna respectiva? Daca NU, cum procedam cu salariatul, ii platim doar orele lucrate?"
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 2550
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 105 din Codul muncii:
 
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Astfel cum se poate observa, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde repartizarea programului de lucru. Textul citat mai sus nu distinge dupa cum contractul individual de munca este incheiat cu ore pe zi/ore pe saptamana/ore pe luna. Prin urmare, contractul individual de munca cu ore pe luna trebuie sa cuprinda repartizarea programului de lucru in mod obligatoriu.
 
Impozitarea contractelor de munca part-time - Paguboasa pentru firma dvs.?
 
Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii? Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, detalii aici >>>
 
In contractul individual de munca se poate mentiona:
 
O fractiune de norma de 50 de ore/luna.
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza:
 
Prima saptamana din luna:  Luni si Miercuri de la ora 17.00-22.00 ,
Saptamana a doua din luna: de la ora 17.00-22.00
 
Programul de lucru se modifica in urmatoarele conditii……
 
Ulterior, ori de cate ori se modifica programul de lucru, anterior modificarii se incheie act aditional la contractul individual de munca.
 
Conform art. 139 din Codul muncii:
 
Art. 139
 
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
 
Desi nu se prevede expres, aceste zile, sunt zile libere  platite intrucat prin aceasta prevedere nu se acorda zile de concediu fara plata pentru salariati si nici nu se stabileste obligatia de a recupera aceste libere.
 
Economisiti timp, energie si bani! Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 pentru decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei dvs, DETALII AICI >>>
 
Mai mult, conform art. 142 alin. (2) din Codul muncii:
 
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Astfel, salariatii care lucreaza in aceste zile si nu beneficiaza de zile libere platite in compensare, vor beneficia de un spor e 100% cumulat cu salariul corespunzator muncii prestate asa incat se desprinde concluzia ca aceste zile sunt zile libere platite.
In consecinta, zilele de sarbatori legale nu se recupereaza, iar daca salariatii lucreaza in aceste zile munca prestata se compenseaza conform celor de mai sus.
 
 
Un raspuns valabil la data de 28.08.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim cu timp partialcim part timeprogram de lucru cim cu timp partial

Data aparitiei: 30 August 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CIM cu timp partial. Care va fi programul de lucru? Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]