"Dorim sa angajam un salariat cu 50 ore pe luna, insa salariatul efectueaza orele respective in zile diferite (Ex: Saptamana vine Luni si Miercuri de la ora 17.00-22.00, Saptamana 2 Miercuri si Vineri, in luna urmatoare vine Saptamana- Marti/ Joi etc).
Intrebari: 1. Va rugam sa ne precizati cum putem trata aceasta speta si ce ar trebui sa trecem lit. H. alin. 2 lit. a) Repartizarea programului de lucru, este obligatoriu sa trecem ora de inceput si ora de sfarsit in contractul de munca avand in vedere ca discutam de ore pe luna sau putem tine evidenta pe condica in functie de prezenta salariatului la serviciu?
2. In situatia in care stabilim un program de lucru Luni /Vineri, iar una din zile este Sarbatoare legala si salariatul nu vine la serviciu, poate veni in alta zi pentru a-si indeplini norma de lucru in luna respectiva? Daca NU, cum procedam cu salariatul, ii platim doar orele lucrate?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 2550
Raspunsul specialistului:
Conform art. 105 din Codul muncii:
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Astfel cum se poate observa, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde repartizarea programului de lucru. Textul citat mai sus nu distinge dupa cum contractul individual de munca este incheiat cu ore pe zi/ore pe saptamana/ore pe luna. Prin urmare, contractul individual de munca cu ore pe luna trebuie sa cuprinda repartizarea programului de lucru in mod obligatoriu.
Impozitarea contractelor de munca part-time - Paguboasa pentru firma dvs.?
Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii? Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, detalii aici >>>
In contractul individual de munca se poate mentiona:
O fractiune de norma de 50 de ore/luna.
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza:
Prima saptamana din luna: Luni si Miercuri de la ora 17.00-22.00 ,
Saptamana a doua din luna: de la ora 17.00-22.00
Programul de lucru se modifica in urmatoarele conditii……
Ulterior, ori de cate ori se modifica programul de lucru, anterior modificarii se incheie act aditional la contractul individual de munca.
Conform art. 139 din Codul muncii:
Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Desi nu se prevede expres, aceste zile, sunt
zile libere platite intrucat prin aceasta prevedere nu se acorda zile de
concediu fara plata pentru salariati si nici nu se stabileste obligatia de a recupera aceste libere.
Economisiti timp, energie si bani! Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 pentru decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei dvs, DETALII AICI >>>
Mai mult, conform art. 142 alin. (2) din Codul muncii:
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Astfel, salariatii care lucreaza in aceste zile si nu beneficiaza de zile libere platite in compensare, vor beneficia de un spor e 100% cumulat cu salariul corespunzator muncii prestate asa incat se desprinde concluzia ca aceste zile sunt zile libere platite.
In consecinta, zilele de sarbatori legale nu se recupereaza, iar daca salariatii lucreaza in aceste zile munca prestata se compenseaza conform celor de mai sus.