Care este regimul fiscal si ce obligatii are angajatorul in cazul in care diurna zilnica acordata unui salariat depaseste suma de 32.5 lei/zi considerata deductibila fiscal (ex. 70 lei/zi). Diferenta se poate considera venit salarial de catre organele de control?
Raspuns (raspuns valabil la data de 10.09.2010):
Potrivit dispozitiilor art. 55 alin.(4) lit. g) din Codul fiscal, sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
In schimb, sunt impozabile sumele acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice.
Asadar, situatia este diferita in functie de calitatea angajatorului – persoana juridica platitoare sau neplatitoare de impozit pe profit.
In situatia in care, angajatorul este o persoana juridica platitoare de impozit pe profit, indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu este inclusa in veniturile salariale si nu se impoziteaza, in intelesul impozitului pe venit indiferent de valoarea acordata.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Daca, insa, organele fiscale in urma verificarilor constata ca anumite sume de bani nu au fost acordate cu titlu de diurna pot sa incadreze aceste sume la venituri salariale.
In cazul in care angajatorul - persoana juridica fara scop patrimonial sau alta persoana juridica neplatitoare de impozit pe profit - acorda sume peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, partea care depaseste acest plafon reprezinta venit impozabil, in temeiul art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal (sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice)