Va reamintim ca persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
Pentru integrarea persoanelor cu handicap in munca, angajatorii asigura accesul acestora la ocuparea unui loc de munca adaptat, dupa caz, in conformitate cu potentialul functional si capacitatea de adaptare a acestora.
Persoanei cu handicap i se garanteaza egalitatea de sanse in prestarea activitatii si i se asigura accesibilizarea locului de munca si adaptarea sarcinilor in conformitate cu potentialul sau functional.
Acestea sunt doar cateva dintre prevederile art. 78 din Legea 448/2006. Ce este important de retinut consta in faptul ca OUG nr. 127/2024 a adus anumite modificari.
Iata un studiu de caz realizat de expertii de la PortalCodulMuncii, pentru a ne lamuri in acest sens:
"Se modifica ceva la fondul de handicap, incepand cu Ianuarie 2025? Exista o documentatie referitoare la fondul de handicap ce trebuie trimisa undeva pe langa fondul de handicap pe care il platim lunar?"
Raspunsul specialistilor:
Art. 78 din Legea 448/2006 a fost modificat prin OUG 127 din 7 noiembrie 2024 privind unele masuri in domeniul social, publicata in M.Of. nr. 1124 din 11 noiembrie 2024 astfel:
Art. 78
(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile
Portal Codul Muncii
(2^1) La stabilirea procentului prevazut la alin. (2) nu se iau in calcul asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav angajati in conditiile legii.
(22) Pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. (2), entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati, in vederea respectarii procentului stabilit de lege.
(23) Pentru indeplinirea obligatiei de la alin. (22), entitatile vor prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cererea scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati. Cererea de la alin. (22) va cuprinde descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.
(24) Entitatile prevazute la alin. (2) au obligatia sa transmita anual, pana la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o situatie centralizata a functiilor ocupate de persoanele cu dizabilitati angajate si un inventar al competentelor solicitate la angajare.
(3) Autoritatile si institutiile publice, precum si persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
(4) Fac exceptie de la prevederile alin. (2) institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(4^1) Fac exceptie de la prevederile alin. (3) lit. b) unitatile protejate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap care pot desfasura si activitati de vanzari / intermedieri, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socioprofesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective. Aceste unitati au obligatia prezentarii unui raport financiar la fiecare inceput de an, din care sa rezulte cum au fost utilizate fondurile obtinute prin activitatea comerciala.
(4^2) Fac exceptie de la prevederile alin. (3) lit. b) unitatile protejate autorizate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap, care pot desfasura si activitati de vanzari si/sau intermedieri, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socioprofesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective. Aceste unitati au obligatia prezentarii unui raport financiar la fiecare inceput de an, din care sa rezulte cum au fost utilizate fondurile obtinute prin activitatea comerciala.
(4^3) Activitatile de intermedieri prevazute la alin. (4^2) se refera numai la produse si/sau servicii oferite de catre o alta unitate protejata autorizata potrivit dispozitiilor prezentei legi.
(5) Monitorizarea si controlul respectarii prevederilor art. 78 alin. (2) si (3) se fac de catre organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(6) In scopul stimularii angajarii persoanelor cu handicap, in conditiile prevazute la alin. (2), autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice publice, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), au obligatia organizarii unor concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Aceasta masura nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare organizate de catre institutia publica.
Din analiza acestui articol asa cum a fost modificat prin OUG 127/2024, conform art. 78 alin. (2) din Legea 448/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
La alin. (2^2) se prevede ca pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. (2), entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati, in vederea respectarii procentului stabilit de lege.
Astfel, angajatorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati au obligatia sa solicite sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati. Cererea prin care solicita sprijinul organizatiilor nonguvernamentale trebuie sa fie scrisa si sa cuprinda descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.
Totodata, angajatorii vor prezenta catre ANPDPD si ANOFM cererea pe care au transmis-o organizatiilor nonguvernamentale precum si dovada transmiterii acesteia.
Kit de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare
- Contine peste 150 de modele de documente, acte si formulare, inclusiv cele mai recente aparitii!
- Sunt sigure 100%!
- Sunt in format editabil si permit personalizarea imediata si printarea, detalii AICI >>>
Apoi, anual, pana la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, angajatorii au obligatia sa transmita catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o situatie centralizata a functiilor ocupate de persoanele cu dizabilitati angajate si un inventar al competentelor solicitate la angajare.
Aceste obligatii le au, incepand cu data de 1 ianuarie 2025, angajatorii care au locuri de munca vacante in vederea ocuparii acestora de catre persoanele cu handicap.
Astfel, angajatorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati au obligatia sa solicite sprijinul organizatiilor nonguvernamentale printr-o cerere scrisa, care sa cuprinda descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.
Textul nefiind suficient de clar, apreciem ca pana la data intrarii in vigoare vor fi publicate instructiuni de aplicare.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.