Mentionam inca de la inceput faptul ca programul de munca reprezinta modelul de organizare a activitatii unei companii, care stabileste orele si zilele cand incepe si cand se incheie prestarea muncii.
Concret, in contractele individuale de munca incheiate cu salariatii trebuie prevazuta repartizarea reala a timpului de munca, asa cum prevede Codul Muncii.
Astfel, nu este permis ca in contractele individuale de munca sa se prevada ca salariatii lucreaza de la 8,00 la 16,00 daca in realitate timpul de munca este repartizat in ture, de exemplu.
Dar cum vom proceda in cazul in care se doreste modificarea programului de lucru stabilit? In cele ce urmeaza discutam pe larg acest subiect.
De asemenea, este important sa stim si care este durata maxima legala a timpului de munca, tocmai pentru a proteja angajatii de un potential abuz din partea angajatorului. Concret, este important sa aflati care este numarul maxim legal de ore de munca intr-o luna.
Ce prevede Codul Muncii despre modificarea programului de lucru
Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
La art. 113 din Codul muncii se prevede ca repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus, dar in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Aveti o intrebare legata de timpul de munca?
Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, DETALII AICI >>>
Dar cum se va proceda pentru a modifica programul de lucru?
Tot Codul Muncii ne lamureste in acest sens, avand in vedere prevederile de la art. 17 alin. (3) din Codul muncii sunt prevazute elementele esentiale ale contractului individual de munca care sunt urmatoarele:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa isi desfasoare activitatea in locuri de munca diferite, precum si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de catre angajator, dupa caz;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
(...)
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si/sau ore/saptamana, conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare, precum si, daca este cazul, modalitatile de organizare a muncii in schimburi;
(...)
Potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
In concluzie, modificarea duratei muncii se face numai prin act aditional la CIM, si nu unilateral, prin decizia angajatorului de completare a Regulamentului intern, de exemplu.
In ce situatii si conditii poate modifica un angajator programul de lucru
Programul de lucru se poate modifica unilateral, adica de catre angajator:
- daca sunt modificari legate de programul de munca, adica intervalul orar si modul de repartizare a acestuia pe zile, conform art. 117 din Codul Muncii
- in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul poate decide acest lucru, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa
consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Programul de lucru se modifica prin act aditional, adica prin acordul partilor cand:
- se modifica numarul de ore sau repartizarea acestuia (de exemplu, se trece la program de lucru inegal)

Portal Codul Muncii - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale

Noua lege a pensiilor Ghid practic
Asa cum am specificat si anterior, modificarea duratei muncii se face numai prin act aditional la CIM, si nu unilateral, prin decizia angajatorului de completare a Regulamentului intern, de exemplu.
Model decizie modificare program de lucru
ANTET SOCIETATE REVISAL __________________ /____________
DECIZIE
Nr ____ din _____________
Subscrisa S.C. ______________________ S.R.L., cu sediul/domiciliul în localitatea ______________, Str. ______________, Nr. ___, Bl. _______, Sc. __, Et. ____, Ap. ____, Judetul __________, înregistrata la ONRC din ____________, sub numarul ____________, cod fiscal ______________, telefon ______________, reprezentata legal prin _________________, în calitate de Administrator,prin prezenta dispun unilateral incepand din data de __________pentru salariatul_____________,CNP_______________, contract individual de munca nr______, din data_____________
conform...
1.Reducerea programului de lucru de la____la_____ si repartizarea acestuia____________
Prezenta decizie privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii si se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii acesteia.
ANGAJATOR SALARIAT
NUME SI PRENUME _______________ NUME SI PRENUME ____________________
FUNCTIE __________________________ DATA LUARII LA CUNOSTIINTA___________
SEMNATURA SI STAMPILA __________ SEMNATURA ______________________
Model act aditional la cim privind modificarea programului de munca
ACT ADITIONAL NR………./DATA……………..
la contractul individual de munca incheiat si inregistrat sub nr………../data…………..
in registrul general de evidenta a salariatilor
Incheiat astazi, data…………..intre :
Partile contractului:
SOCIETATEA…………………………….,cu sediul in judetul ............. , str. ............ , nr. .... , bl. ... , scara... , et. ..., ap. ... , sect..., inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr…………….,cod fiscal………………… reprezentata legal prin Dl./D-na……………………..,ocupand functia de………………… pe de o parte in calitate de angajator
Si
Dl./D-na............................,domiciliat in judetul ............. , str. ............ , nr. .... , bl. ... , scara... , et. ..., ap. ... , sect..., legitimat cu act de identitate……………….., serie……..,nr…………………,eliberata de……………………, la data de..............................., CNP………………………………... ,ocupand functia de..................., pe de alta parte in calitate de angajat,
In temeiul art. 17 (4) coroborat cu art. 41 (1) din Legea nr. 53/2003
Partile, de comun acord, au hotarat urmatoarele:
1. Se modifica art. H durata muncii…………… contractului individual de munca nr.……../data……………..care va avea urmatoarele prevederi:
Incepand cu data de data………………, durata timpului de lucru va fi de nr……… ore/zi, respectiv nr………… ore/saptamana.
Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: in intervalul orar……………………, in functie de graficul de lucru stabilit.
Celelalte clauze ale contractului individual de munca nr…………./data……………raman neschimbate.
Prezentul act aditional a fost incheiat in trei exemplare, cate un exemplar pentru fiecare parte, iar unul pentru Inspectoratul Teritorial de Munca ……………., urmand sa-si produca efectele incepand cu data de …………………...
ANGAJATOR, ANGAJAT,
................................................. .........................................
DATA SEMNATURA
………………………………….. …………………………………..
Salariatul poate solicita modificarea programului de lucru?
Da, salariatul poate cere modificarea programului de munca, Codul Muncii neavand nicio interdictie in acest sens. Desigur, pentru a intra in vigoare si a produce efecte, cererea salariatului trebuie sa fie aprobata de catre angajator.
Aceste aspecte sunt prevazute la art. 17 si 41 din Codul Muncii. Concret, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
Modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul Muncii.