legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Evidenta programului de lucru - ce prevede Codul Muncii si explicatiile specialistilor

Ioana Pavel
Ioana Pavel
04 Februarie 2025
04 Februarie 2025
Ioana Pavel
Ioana Pavel
evidenta program de lucruevidenta timp de lucrupontaj
Evidenta programului de lucru - ce prevede Codul Muncii si explicatiile specialistilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, vizavi de programul de lucru si evidenta timpului de munca, Codul Muncii face referiri clare si exprese, care reglementeaza aceste aspecte.

Conform art. 119 din Codul muncii:

(1) Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 16^1 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

(2) Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.


Codul Muncii si programul de lucru - ce rol are locul muncii?


Este important sa intelegem ce rol are locul muncii in stabilirea unui program de lucru, iar Codul Muncii vine din nou in ajutorul nostru.

La art. 16^1 este definit locul de munca, acesta fiind: ”locul de munca reprezinta locul in care salariatul isi desfasoara activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia.”

Codul muncii nu contine prevederi cu privire la faptul daca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru poate fi organizata in format fizic prin existenta unei condici in care fiecare salariat sa semneze sau daca aceasta poate fi organizata sub forma unui sistem electronic.

Dar cum se va proceda in cazul salariatilor mobili? De ce vor tine cont angajatorii pentru a fi cat concreti in ceea ce presupune evidenta timpului de lucru? Iata un studiu de caz prezentat de catre expertii de la PortalCodulMuncii:

"Va rugam sa ne indrumati in urmatorul aspect: Ce document trebuie intocmit in locul condicii de prezenta, pentru salariatii mobili - in cazul societatii noastre, soferi si agenti de vanzari? Este suficienta o planificare intocmita la inceputul fiecarei luni, cu zilele de lucru, si semnata de catre salariati? Cum ar trebui evidentiate orele de lucru, pentru a fi in regula in cazul unui control ITM?"

Intr-un comunicat al Inspectiei Muncii:

Pentru o evidenta corecta a timpului de munca, concretizata in pontajul centralizator intocmit lunar in vederea intocmirii statului de plata, aceasta trebuie sa aiba la baza documentele primare de evidenta, existente la locul de munca in care salariatul isi desfasoara in mod concret activitatea, chiar daca acesta este un loc mobil, cum au de exemplu, conducatorii auto.

Referitor la salariatii mobili si la cei care desfasoara munca la domiciliu, Codul Muncii prevede ca "pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia".

STOP!

Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...
De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>

In ceea ce priveste modalitatea de evidentiere a orelor de munca efectiv prestate de catre salariat, legiuitorul nu a stabilit modul in care angajatorul trebuie sa tina aceasta evidenta. Prin urmare, evidenta poate fi tinuta atat pe suport de hartie cat si electronic, pentru persoanele care au acces la locul de munca pe baza unui card sau inregistreaza intervalul in care presteaza efectiv activitatea (de exemplu, inregistrarea in tahograf a perioadelor de conducere, a pauzelor si perioadelor de odihna ale soferilor), urmand ca intocmirea evidentei lunare centralizatoare sa aiba la baza aceste documente primare de evidenta a timpului real de munca efectuat de catre salariat la locul sau de munca, indiferent daca acesta este fix sau mobil.


Pontajul si fisa de pontaj


In situatia telemuncii, reglementata prin Legea nr. 81/2018, este obligatoriu ca in contractul de munca sa fie inscrisa modalitatea de intocmire a pontajului:

"In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine (...) urmatoarele:  (...) e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat".

Si pentru interni este obligatorie tinerea evidentei timpului de lucru. Amintim ca, din 2018, organizarea programului de internship se face in temeiul Legii nr. 176/2018, care prevede timpul maxim pe care il poate lucra un intern si  obligatia angajatorului de a tine evidenta timpului de munca.

Va reamintim ca prin fisa de pontaj se tine evidenta orelor de munca prestate de angajati, acest document fiind obligatoriu conform legislatiei muncii in vigoare.
 
Codul Muncii reglementeaza foarte clar modul in care angajatorii trebuie sa gestioneze evidenta timpului de lucru pentru fiecare salariat, inclusiv orele de inceput si sfarsit ale programului de munca.

Mai multe despre Importanta fisei de pontaj si ce prevede Codul Muncii AICI 

Din acest comunicat, intelegem ca, in conditiile in care legiuitorul nu a stabilit modul in care angajatorul tine evidenta orelor de munca, ci lasa la latitudinea acestuia organizarea sistemului de evidenta, Inspectia Muncii considera ca evidenta poate fi tinuta atat pe suport de hartie, cat si electronic.

Spre exemplu, se poate stabili ca salariatul va completa zilnic o foaie de inregistrare cu data de inceput a programului de lucru si data de sfarsit a acestuia. In baza acesteia se va completa foaia colectiva de prezenta.

Un studiu de caz realizat de expertii de la PortalCodulMuncii, in februarie 2025. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]