Deplasare salariat in alt stat membru UE. Ce documente sunt OBLIGATORII?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
14 Iulie 2021
14 Iulie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Deplasare salariat UEdetasare stat membru UEdocumente salariat detasat
Deplasare salariat in alt stat membru UE. Ce documente sunt OBLIGATORII?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ce demersuri ar trebui facute si ce documente trebuie prezentate de catre societatea angajatoare pentru a desfasura activitatea unor lucrari temporare in strainatate? Ce documente ar trebui sa aiba angajatul asupra lui in acesta situatie, avand in vedere ca salariatul este delegat?
 
Raspunsul specialistului:
 
Incadrarea unei deplasari a salariatilor intr-o reglementarea legala nu se realizeaza in functie de vointa angajatorului sau a salariatului. Aceasta incadrare se realizeaza in functie de caracteristicile acelei deplasari. Spre exemplu, daca deplasarea are loc in alt stat membru UE nu se poate vorbi de o delegare cata vreme salariatul presteaza activitate in statul respectiv, ci de o detasare transnationala.
 
Conform art. 5 alin. (1) din Legea 16/2017 privind detasarea transnationala, aceasta lege se aplica in situatia in care intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) iau decizia punerii in aplicare a uneia dintre urmatoarele masuri cu caracter transnational:
 
a)detasarea unui salariat pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
 
b) detasarea unui salariat la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
 
c)punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.
 
Conform art. 2 lit. b) din acelasi act normativ salariat detasat pe teritoriul Romaniei  este salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, care in mod normal lucreaza intr-un alt stat decat Romania, dar care este trimis sa lucreze pentru o perioada de timp limitata pe teritoriul Romaniei, atunci cand angajatorul ia una dintre masurile prevazute la art. 5 alin. (1);
 
Astfel, salariatul se afla in situatia de detasare transnationala mentionata  la lit.a) de mai sus daca se deplaseaza pentru prestarea unor servicii, iar prestarea serviciilor face obiectul unui contract incheiat de societatea din Romania cu o enitate din alt stat membru UE. Totodata, salariatul in perioada deplasarii este platit de societatea din Romania. Ati precizat ca salariatul se deplaseaza pentru efectuarea unor lucrari temporara ceea ce ma determina sa cred ca este vorba de o detasare transnationala coform lit.a).
 
De asemenea, conform lit.b) de mai sus, daca salariatul se deplaseaza la o societate care face parte din acelasi grup de intreprinderi cu angajatorul sau, situatia se incadreaza la detasare transnationala.
 
Angajatorul nu poate incadra deplasarea salariatilor in delegare cata vreme conditiile in care se efectueaza deplasarea sunt conditii de detasare transnationala. Cu alte cuvinte, un angajator nu poate sa considere ca salariatul este delegat daca deplasarea se incadreaza in reglementarile Legii 16/2017 care definesc detasarea transnationala.
 
Iesirea de pe teritoriul Romaniei in spatiul UE nu este reglementata doar de legislatia din Romania ci si de dreptul UE precum si de dreptul statului in care salariatul se deplaseaza sa presteze activitate.
 
Astfel, un angajator care isi trimite salariatii in alt stat trebuie sa se intereseze cu privire la obligatiile ce-i revin atat lui cat si salariatului in statul respectiv  potrivit legislatiei acestui stat inclusiv cu privire la documentele pe care trebuie sa le detina. Aceste documente nu sunt generale intrucat nu exista o reglementare legala pentru toate statele din lume cu privire la conditii si documente. Daca deplasare are loc intr-un stat NON UE trebuie sa veificam daca Romania a incheiat sau nu cu acel stat conventie sau acord in domeniul securitatii sociale. Daca astfel de conventie sau acord s-a incheiat trebuie sa se respecte reglementarile acestora inclusiv cu privire la documentele necesare.
 
Angajatorul risca amenzi foarte mari reglementate de legislatia statului respectiv daca nu o respecta si isi trimite salariatii in acel stat considerand ca sunt delegati dar acestia conform reglementarilor legale nu sunt. Angajatorul nu se va putea apara spunand ca salariatii sunt delegati conform legislatiei din Romania si nu il mai intereseaza altceva.
 
De pincipiu un salariat trebuie sa detina,  de la caz la caz, actul de identitate, cardul european de sanatate ( in cazul statelor membre UE), documentul portabil A1( in cazul statelor membre UE), documentele ce stau la baza deplasarii ( cum ar fi act aditional de detasare, de formare profesionala, etc), un document eliberat de CNPP similar documentului portabil A1 in cazul statelor cu care Romania a incheiat acord/conventie in domeniul securitatii sociale etc.
 
In consecinta, documentele pe care un salariat trebuie sa le detina pe durata activitatii in alt stat sunt documentele intocmite de angajator in temeiul carora are loc deplasarea la care se adauga documentele specifice in functie de incadrarea deplasarii, documentele ce rezulta din aplicarea dreptului UE, documentele ce rezulta din aplicarea  acordului/conventiei in domeniul securitatii sociale incheiate de Romania  cu statul respectiv (daca nu statul nu este membru UE), documentele reglementate de legislatia statului respectiv.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]