Salariul minim garantat in plata - octombrie '06

13 Octombrie 2006
13 Octombrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Daca acordarea salariului de baza pentru timpul efectiv lucrat, este conditionata de realizarea unui indicator, in cazul nerealizarii acestuia, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata mai este “garantat in plata”?


Raspuns:

In cazul de fata va referiti la un sistem de salarizare similar acordului individual (norma de lucru) in vederea realizarii venitului salarial negociat prin intermediul contractului individual de munca.
Ce se va intampla in situatia in care salariatul, prezent la serviciu pe durata timpului normal de lucru, nu realizeaza norma de lucru impusa de angajator (indicele de performanta)?

In acest caz, analiza trebuie sa porneasca de la fundamentul sistemului de salarizare utilizat – salariul de baza, la care se adauga sporul salarial pentru realizarea indicatorului stabilit – tinand cond de faptul ca art. 155 din Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare, defalca venitul salarial in salariu de baza, indemnizatii, sporuri şi alte adaosuri.

Salariul de baza minim garantatat in plata stabilit anual prin Hotarare a Guvernului (dupa caz prin Contractul colectiv de munca aplicabil) la care faceti referire in intrebarea dumneavoastra, este acel salariu corespunzator timpului normal de lucru de 8 ore pe zi/40 de ore pe saptamana care este platit de angajator salariatului prezent la programul de lucru – independent de realizarea normei de lucru (a se vedea art. 159 alin. (3) din Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare, respectiv art. 39 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2005 – 2006, cu modificarile şi completarile ulterioare).

Nerealizarea normei de lucru, respectiv a indicatorilor stabiliti, poate duce la diminuarea sau dupa caz neacordarea sporului de acord, fara ca venitul salarial sa poata cobori in acest caz sub nivelul salariului de baza minim garantat in plata.

Diminuarea venitului salarial sub nivelul salariului de baza minim garantat in plata va atrage dupa sine aplicarea unei amenzi contraventionale in baza art. 276 alin. (1) lit a) sau dupa caz, a art. 276 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]