Diurna 2024 - Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare efectuate de o PFA

Mara Dobrin
Mara Dobrin
25 Octombrie 2024
25 Octombrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
diurna 2024acordare diurna pfa
Diurna 2024 - Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare efectuate de o PFA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe durata detasarii si a delegarii, salariatii au dreptul la plata unei sume de bani pe care o regasimin legislatie atat sub denumirea de indemnizatie de delegare/detasare, cat si sub denumirea dediurna. Rolul acestei sume de bani este acela de a compensa cheltuielile suplimentare de hrana siintretinere prilejuite de dislocarea salariatului din mediul sau de viata obisnuit.

Codul muncii nu defineste diurna, ci doar stabileste dreptul salariatilor la acordarea acesteiape durata delegarii si a detasarii.

O definitie a diurnei pentru deplasarile in strainatate o regasim la art. 5 alin. (1) lit. a) din H.G.nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentruindeplinirea unor misiuni cu caracter temporar conform caruia personalului din institutii publice ise acorda o suma zilnica, denumita in continuare diurna, in vederea acoperirii cheltuielilor dehrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isidesfasoara activitatea.

Cand acordam diurna salariatilor?
 

Unul dintre elementele contractului individual de munca il reprezinta locul muncii. Art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii, republicat, stabilesc ca in con-tractul individual de munca al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, inlipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.

Astfel, in ceea ce priveste locul muncii, sunt posibile doua situatii:

1. stabilirea in contractul individual de munca a unui loc de munca fix, situatie in care sala-riatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;
2. posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care, in contractul ini-dividual de munca nu este prevazut un loc de munca fix.
Pentru a desfasura activitate in alte locuri de munca decat cele inscrise in contractul individualde munca, salariatul poate fi delegat sau detasat in conditiile Codului muncii.

"O PFA poate deduce cheltuieli cu diurna?"


Raspunsul specialistilor: 

Dreptul la indemnizatia de deplasare este un drept ce se acorda salariatilor pedurata delegarii si detasarii.
Prevederile art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabilesc ca „salariatul delegat are dreptul laplata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiileprevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”.

In acelasi sens, prevederile art. 46 alin. (4) din Codul muncii prevad ca salariatul detasat aredreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, inconditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Asadar, indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tarasi in strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioadadelegarii/detasarii.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2016, dreptul la diurna neimpozabila a fost recunoscut si ad-ministratorilor si directorilor in aceleasi conditii in care este recunoscut si salariatilor.

PFA, insa, nu poate primi diurna in desfasurarea activitatii sale independente, pentru depla-sarile in tara sau in strainatate.
In cadrul deplasarilor efectuate, PFA are dreptul la deducerea cheltuielilor de deplasare efec-tuate, precum cazarea si transportul, pe baza de documente justificative.

Alte cheltuieli efectuate in scopul personal al PFA nu sunt deductibile la determinarea venituluiimpozabil...mai multe studii de caz prezentate in lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]