Zilele de concediu de odihna pentru angajatii incadrati cu timp partial se calculeaza in mod diferit, tinand cont de reglementarile aduse de Legea 53/2003 privind noul Cod al muncii.
Principalele modificari aduse de noul Cod al muncii:
- alin. (4) al art 140 din Codul muncii potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin O.U.G. nr. 65/2005. Asadar, din acest an, concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, la un concediu de odihna anual de minimum 20 de zile lucratoare in baza art. 145 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
- din textul art. 145 alin. (2) din Codul muncii a fost eliminata ultima teza: si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Asadar, in prezent, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile.
In concluzie, indiferent de norma de lucru, salariatii au dreptul, pentru un an lucrat integral, la minimum 20 zile de concediu de odihna. Astfel, daca un salariat lucreaza cu contract de munca cu timp partial el are dreptul la concediu de odihna de minimum 20 zile/an pentru un an lucrat integral.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii