Directiva (UE) 2018/957 prevede ca angajatorii trebuie sa ramburseze lucratorului detasat cheltuielile de transport, cazare si masa in conformitate cu dreptul intern si/sau practica aplicabila raportului de munca, care este legea statului din care salariatul este detasat in cazul nostru Romania.
Legislatia din Romania nu reglementeaza conditiile in care se acorda masa salariatilor detasati transnational. Conform art. 2 lit. g) si h) din Legea 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.
Iata un studiu de caz relevant, prezentat pe PortalCodulMuncii si explicat de specialisti:
"In cazul salariatilor detasati transnational, referitor la obligatia de acordare a mesei, va rugam sa ne specificati: 1. Cum trebuie evidentiata in actul aditional, prin cateva exemple. 2. Cate mese pe zi trebuie acordate. 3. Care este tratamentul fiscal. 4. Ce se intampla daca este acordata de beneficiar prin intelegere cu acesta."
Raspunsul specialistilor:
(1) In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
g) cheltuieli generate de detasare - orice cheltuieli cu transportul, cazarea si masa, efectuate in scopul detasarii;
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
Asa fiind, conditiile in care se acorda masa vor fi mentionate in actul aditional privind detasarea transnationala incheiat cu salariatul.
Spre exemplu, se poate mentiona ca salariatul beneficiaza de indemnizatie de masa in suma de 30 Euro/zi sau ca salariatului i se asigura trei mese pe zi de catre entitatea unde este detasat.
Obligatia de a asigura masa revine angajatorului asa incat daca masa este asigurata de beneficiar, angajatorul trebuie sa ramburseze cheltuielile cu masa beneficiarului.
In situatia in care salariatul este trimis de la locul unde este detasat in interes de serviciu la un alt loc de munca atunci acestuia trebuie sa i se asigure masa conform legislatiei/conventiilor din statul in care este detasat. Aceasta a doua situatie exista atunci cand, spre exemplu, un salariat este detasat pe un santier din Berlin si este trimis pentru 5 zile la Munchen pentru formare profesionala. In aceste 5 zile salariatul beneficiaza de masa conform legislatiei din Germania.
La aceasta a doua situatie se refera Legea 16/2017 a detasarii transnationale prevede in art. 8 lit. i):
Salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative, prin conventii colective sau sentinte arbitrale de generala aplicare, valabile in statul membru, altul decat Romania, sau in Confederatia Elvetiana, pe teritoriul caruia/careia sunt prestate serviciile, cu privire la:
Acest ghid va ofera raspunsul la orice intrebare legata de detasarea transnationala in tarile UE! Detasarea transnationala a salariatilor
Aflati din lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor:
care sunt principalele probleme intalnite in practica si solutiile optime
cum se aplica modificarile aduse de Ordinul 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, detalii AICI >>>
a) durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;
b) durata minima a concediilor anuale platite;
c) remuneratia aplicabila pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, inclusiv plata orelor suplimentare, cu exceptia contributiilor prevazute de Legea nr. 1/2020;
d) conditiile pentru punerea la dispozitie a salariatilor, in special de catre agentii de munca temporara;
e) sanatatea, securitatea si igiena in munca;
f) masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate sau pentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;
g) egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materie de nediscriminare.
h) conditiile privind cazarea salariatilor atunci cand sunt oferite de angajator salariatilor trimisi sa exercite temporar lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu la un alt loc de munca decat locul lor de munca obisnuit;
i) indemnizatiile sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare si masa pentru salariatii obligati din ratiuni profesionale sa calatoreasca catre si de la locul lor de munca obisnuit in statul membru pe teritoriul caruia sunt detasati sau in cazul in care acestia sunt trimisi temporar de angajatorul lor de la locul lor de munca obisnuit la un alt loc de munca, in conformitate cu legislatia sau contractul colectiv de munca cu aplicabilitate generala din statul gazda.
In exemplul dat, atunci cand salariatul presteaza activitate in Berlin va beneficia de masa conform actului aditional de tasare transnationala incheiat cu angajatorul roman si nu conform legislatiei din Germania.
Din punct de vedere fiscal, mentionez ca nu exista o reglementare referitoare la tratamentul fiscal al mesei in perioada detasarii transnationale.
Conform art. 76 alin. (2) lit. k), 76 alin. (4) lit. h) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale:
- indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
1) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
2) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Astfel cum puteti observa, indemnizatia de detasare transnationala precum si orice alte suma de aceeasi natura impreuna reprezinta plafonul neimpozabil.
Masa reprezinta o suma de aceeasi natura asa incat consider ca indemnizatia de detasare transnationala + masa = plafonul neimpozabil.
Astfel, daca plafonul neimpozabil este 87,5 Euro acesta poate fi alcatuit din indemnizatie de masa si indemnizatie de detasare transnationala.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi oferite de catre experti in legislatia muncii si administratie publica.