legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Reducere programului de lucru in cazul salariatei insarcinate

salariata insarcinataOUG 96/2003Codul munciiCIMtimpul de lucrumedicina munciiIntrebare: Avem o salariata insarcinata (18 luni) si aduce de la medicul de familie adeverinta medicala prin care de recomanda program redus de lucru. Care sunt documentele pe care ar trebui sa le intocmim?  Este necesar sa instiintam medicul de medicina muncii Reducerea timpului de lucru se realizaeaza pe baza de certificat medical cod 10?


Raspuns: In informatiile spetei observam ca s-a strecurat o eroare si ca salariata este insarcinata in 18 saptamani. Art. 13 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, astfel cum a fost aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Aceasta dispozitie legala a dat nastere la pareri divergente in decursul timpului in privinta modalitatii de acordare a acestui drept al salariatei gravide tocmai datorita mentiunii de sfarsit - potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale - , dispozitie care facea deci trimitere la Legea 19/2000 (act normativ in vigoare la momentul adoptarii OUG 96/2003) si care pana la adoptarea OUG 158/2005 a reglementat si materia concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.

Legea 19/2000 nu prevedea dispozitii speciale privind reducerea cu o patrime a duratei normale de munca a salariatei gravide, singura mentiune in lege privind reducerea timpului de lucru era in legatura cu indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala, drept de asigurare sociala. Insa reducerea cu o patrime a duratei normale de munca potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (Legea 19/2000) nu se realiza cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, asa cum prevedea art. 13 din OUG 96/2003. Pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala conform Legii 19/2000 se acorda asiguratilor o indemnizatie suportata integral din bugetul asigurarilor sociale de stat, al carui cuantum lunar era egal cu diferenta dintre baza de calcul care se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul.
Datorita diferentelor de regim juridic s-a apreciat de catre unii practicieni ca sunt doua drepturi distincte.

Aceste necorelari la nivel de reglementare legala au nascut la nivelul angajatorilor doua practici:
- acordarea reducerii cu o patrime a duratei normale de munca in baza certificatului medical completat cu codul 10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru;
- acordarea reducerii cu o patrime a duratei normale de munca in baza recomandarii medicului de familie. Astfel, pentru a putea beneficia de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca conform prevederilor art. 13 din OUG 96/2003 salariata va depune la angajator o cerere in acest sens la care va alatura recomandarea medicului de familie sau recomandarea medicului specialist care a urmarit sarcina avizata de medicul de familie. La acest moment reglementarea legala a concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale este cuprinsa in OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, astfel cum a fost aprobata cu modificari si completari de 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit art. 18 lit. a) din acest act normativ, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de indemnizatie pentru reducerea timpului de munca, indemnizatie care, potrivit art. 40 alin. (4) din Normele de aplicare a prevederilor  OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin ordinul comun OMS si OPCNAS 60/32/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In conformitate cu art. 40 alin. (1) din aceleasi norme, indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B din OUG 158/2005, care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca, si se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca certificatele de concediu medical pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala de lucru se elibereaza de medicul curant care a propus aceasta reducere pentru cel mult 30 de zile calendaristice, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pana la durata maxima prevazuta de lege.

Asiguratii beneficiaza de concedii si de indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare (art. 11 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, astfel cum a fost abrobata cu modificari si completari de 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare). Conform art. 15 ultimul alineat din Ordinul comun OMS 233/2006 si OPCNAS 125/2006, in cazul completarii codului 10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru -, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica "Avizul medicului expert" numarul si data avizului dat de medicul expert al asigurarilor sociale. Totodata, se vor mentiona si numele, prenumele si codul de parafa al medicului expert care a avizat.

O concluzie se impune, si anume aceea ca exista deosebiri importante in reglementarea reducerii cu o patrime a duratei normale de munca in ceea ce o priveste pe salariata gravida potrivit OUG 96/2003 si reducerea cu o patrime a duratei normale de munca ca drept de asigurare sociala reglementat de OUG 158/2005. Astfel, in timp ce indemnizatia pentru reducerea timpului de munca prevazuta de OUG 158/2005 se acorda in baza certificatului de concediu medical completat cu codul 10 – Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru - si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, reducerea cu o patrime a duratei normale de munca a salariatei gravide astfel cum mentioneaza OUG 96/2003 se realizeaza cu mentinerea veniturilor salariale, care sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului si se acorda in baza recomandarii medicului de familie.

In ceea ce priveste medicul de medicina muncii acesta are competente in ceea ce priveste evaluarea privind riscurile la care pot fi supuse salariatele gravide, care au nascut recent si cele care alapteaza la locurile lor de munca. Art. 7 alin. (1) din OUG 96/2003 prevede ca in termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea. Alin. (2) din acelasi articol prevede ca de la data primirii instiintarii medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Asadar, este obligatoriu ca medicul de medicina muncii sa fie instiintat de catre angajator in termenele si conditiile prevazute de OUG 96/2003 astfel cum a fost aprobata cu modificari si completari de Legea 25/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariata insarcinataOUG 96/2003Codul munciiCIMtimpul de lucrumedicina muncii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 24 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Reducere programului de lucru in cazul salariatei insarcinate Nota: 4.76 din 5 - 17 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


dobrescu angela
14-Mar-2015

Vreau sa stiu in baza carei legi se face revenirea la servici cu program redus de o patrime dupa cele 273 zile de CM pentru boala obisnuita si in atributia cui intra sa se aprobe asa ceva ? Multumesc

18-Sep-2012

sunt insarcinata in 2 luni jumate sunt angajata cu carte de munca sunt in firma lor de 2 ani cand mau angajat mi sa pus un salariu pe contractul de munca 720 brut si in mina 1200 lei erma vanzatoare pe magazin vindeam plante acum ca au aflat ca sunt insarcinata mi-sau adus tot felul de jigniri la adresa mea mau fortat sa-mi iau cele 7 zile de concediu de odihna care au mai ramas timp in care angajatorul mi-a spus sa-mi caut in alta parte de munca au incercat in toate felurile posibile sa ma intimideze sa-mi dau demisia ceea ce nu vreau sa fac asta ar insemna sa-mi pierd prenatalul si post natalul mi-au dat o hartie la mana precum ca ma va muta in sera din magazin acum trebuia sa-mi dea salariu cum l-am avut pana acum toti angajati din sera si din magazine au salarii de 1200 respectiv 1400 lei lunar care se ia in 2 transe toti angajati cu salariu de 1200 in mana au brutul 720 ca si mine astazi 18.09.2012 mau anuntat ca io am sa iau un salariu lunar de 550 lei din care mi -au dat 270 si ramane 280 la sf de luna ceea ce vreau sa aflu este daca procedeza normal sa-mi faca asa ceva sa-mi dea un salariu de 550 lei si celorlalti angajati avand un salariu de 1200 lei va rog sa-mi spuneti si mie unde pot apela pt a ma ajuta cu mai multe si cum se platesc medicalele va multumesc si astept un raspuns cat mai repede posibil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]