legislatiamuncii.ro

 

Testarea salariatilor cu etilotestul. LEGALA sau nu? Specialistii explica

Isabela Alexe
Isabela Alexe
23 Ianuarie 2025
23 Ianuarie 2025
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Testarea salariatilor cu etilotestuletilotest testare salariati
Testarea salariatilor cu etilotestul. LEGALA sau nu? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prezentarea la locul de munca sub influenta bauturilor alcoolice este o problema de securitate si sanatate la locul de munca si o problema de raspundere disciplinara.

Avand in vedere ca angajatorul este cel responsabil cu asigurarea si organizarea securitatii si sanatatii la locul de munca pentru salariati (conform Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006) si tot angajatorul este cel care stabileste regulile de disciplina a muncii in unitate (prin Regulamentul intern, conform prevederilor din Codul muncii), in opinia noastra, situatia privind accesul in unitate sub influenta bauturilor alcoolice si utilizarea etilotestului trebuie reglementata de angajator.

Dar pentru a intelege mai bine cum poate proceda angajatorul intr-o astfel de situatie delicata, am ales un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii si explicat de specialisti:

"Care sunt prevederile legislative in vigoare cu privire la testarea cu etilotestul al angajatilor de catre angajator. Angajatorul poate testa angajatul cu etilotestul, avand in vedere constatarea vizuala ca un angajat se afla sub influenta bauturilor alcoolice?"


Raspunsul specialistilor: 
 

Nu am identificat prevederi legislative prin care sa se reglementeze sau sa interzica expres angajatorului utilizarea etilotestului.

Astfel, in primul rand, angajatorul trebuie sa prevada in Regulamentul intern modalitatile, conditiile de acces in unitate, conditiile in care pot fi testati salariatii, sanctiunile aplicabile in cazul incalcarii acestor reguli (inclusiv sanctionarea refuzului salariatului de a se supune testului sau de a se prezenta pentru recoltarea probelor biologice la IML).

Regulamentul intern care contine aceste prevederi trebuie prezentat si comunicat salariatilor (sub semnatura de luare la cunostinta) astfel incat acestia sa cunoasca regulile aplicabile la nivelul societatii (inclusiv aceea de a se supune alcooltestului sau de a se prezenta la recoltarea de probe la IML) precum si sanctiunile aplicabile in cazul incalcarii acestora.

Daca aceste reguli de conduita si procedurale sunt stabilite, din punct de vedere practic  refuzul salariatului de a se supune testului sau de a se deplasa la IML pentru recoltarea de probe biologice se consemneaza intr-un proces verbal, iar apoi se declanseaza procedura disciplinara.

Spre exemplu, in cazul in care salariatul este identificat ca fiind sub influenta bauturilor alcoolice la intrarea in incinta societatii sau la un moment dat in timpul zilei de munca, in primul rand trebuie sa procedati la consemnarea si documentarea situatiei identificate.

In acest sens, persoana/persoanele responsabila/e cu securitatea si sanatatea in munca (SSM) sau serviciul extern contractat pentru SSM ar trebui sa va ofere asistenta de specialitate.

Nu neglijati una dintre cele mai importante obligatii pentru orice angajator: examinarea medicala periodica a angajatilor!

Va oferim un ghid complet de medicina muncii:
legislatie comentata, aspecte sensibile, documente pe care vi le solicita inspectorii veniti in control, DETALII AICI >>>

In general, in situatia in care etilotestul are rezultat pozitiv, ar trebui urmati urmatorii pasi:

-  Intocmirea unui referat/proces verbal/nota de constatare in care se va mentiona situatia identificata, procedura de testare, prevederile relevante din regulamentul intern si la care se va atasa etilotestul;
-  Luarea unei declaratii a salariatului in cauza, bineinteles, daca este posibil si acesta este in stare sa o ofere, din care sa rezulte e imprejurari l-au condus la prezentarea la munca sub influenta bauturilor alcoolice. Daca nu este in stare sa ofere o declaratie si sa o semneze, trebuie sa consemnati acest lucru in procesul verbal; de asemenea daca salariatul refuza sa dea o declaratie, trebuie sa consemnati refuzul in procesul verbal;

In acest referat/proces verbal consideram ca ar trebui consemnat si faptul ca salariatul nu poate fi primit in incinta societatii/sau nu mai poate continua activitatea in ziua respectiva, ca urmare a faptului ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice, situatie confirmata de etilotest.

Intreaga procedura si incheierea procesului verbal se va face in prezenta a 2 martori dintre salariatii societatii.
In opinia noastra este recomandabil ca, pe langa responsabilul cu SSM, sa chemati si reprezentantul sindicatului, daca exista sindicat, sau reprezentantul salariatilor, daca nu exista sindicat.

Procesul verbal se incheie in 3 exemplare: unul pentru salariat, unul pentru conducerea structurii din care face parte salariatul si unul pentru conducerea societatii in vederea declansarii procedurii disciplinare.


Dupa aceasta etapa se va declansa procedura disciplinara, care trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii – art. 247 si urm.

Daca salariatul refuza testul, acest refuz se consemneaza tot intr-un proces verbal, intr-un mod similar celor mentionate mai sus.

Ideea este sa fie cat mai multe persoane prezente la constatarea cazului si la intocmirea procesului verbal – persoane care au o anumita calitate de reprezentare in cadrul societatii – reprezentant al sindicatului, reprezentant al lucratorilor, responsabil SSM sau reprezentantul serviciului externalizat SSM, astfel incat procedura sa fie transparenta, sa fie consemnata in mod corect si obiectiv si astfel, sa fie cat mai greu contestabila.
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2025 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]