Va readucem aminte ca, potrivit art. 119 din Codul Muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de începere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare, potrivit art. 111 din Codul muncii.
Incepand cu luna august 2017 este obligatoriu ca angajatorii sa aiba o Fisa de pontaj zilnica la locul de munca
Nu uitati: in acest Model de Fisa de Pontaj zilnic (Foaie colectiva de prezenta) este recomandabil sa apara rubricile
Dosarul personal al salariatului
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
- ora de incepere a activitatii,
- ora de sfarsit a activitatii,
- pauzele (acestea nu se vor include in durata normala a timpului de lucru)
...vezi aici un model de fisa de pontaj 2018 >>>
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Va rog sa-mi comunicati articolul din lege care obliga angajatorii sa aibe condica de prezenta, mai este obligatorie daca exista evidenta orelor de intrare si iesire in unitate? Regulamentul de ordine interioara este obligatoriu afisat la sediul societatii, dar daca societatea are puncte de lucru trebuie sa afisam sau sa fie efectiv in punctul de lucru? Mentionez ca informarea ca salariatul a luat la cunostinta de Regulament se da la angajare."
Raspunsul specialistilor:
Pentru reflectarea corecta a orelor de lucru, respectiv a timpului de munca, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin OUG 53/2017).
Astfel, legiuitorul a stabilit obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru fara sa stabileasca si o modalitate obligatorie prin care sa se tina aceasta evidenta.
Asadar, desi modalitatea in care se tine evidenta timpului de lucru nu este stabilita de lege, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca.
IMPORTANT!
Incalcarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Modalitatea in care se tine evidenta timpului de lucru NU este stabilita de lege.
Evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat se tine de catre angajator prin intermediul foii colective de pontaj. In aceasta foaie este recomandabil sa se insereze rubricile in care se vor mentiona ora de incepere a activitatii, ora de sfarsit a activitatii, respectiv pauzele care nu se vor include in durata normala a timpului de lucru.
In concluzie, evidenta orelor prestate de salariat se face astfel cum angajatorul stabileste intern aceasta procedura, dar legiuitorul nu impune semnatura salariatului sau condica de prezenta.
Sursa: PortalCodulMuncii