In randurile urmatoare, vom stabili care este forma scrisa, la unitatea unde se detaseaza un salariat, a documentului privind informarea si garantarea drepturilor salariatului detasat. In speta, unitatea care detaseaza intocmeste o decizie de detasare, in baza actului de intelegere intre cele doua unitati si transmite detasarea in ReviSal, insa vom vedea ce act va intocmi unitatea care primeste salariatul.
Solutia consultantului:
Codul muncii nu cuprinde dispozitii de procedura in ceea ce priveste detasarea. Din definitia data detasarii de art. 45 din Codul muncii rezulta ca detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, In scopul executarii unor lucrari In interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Pe durata detasarii, contractul individual de munca se suspenda in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
250 Modele Fise de Post
Astfel, apreciem ca trebuie sa existe o intelegere prealabila intre cei doi angajatori prin care angajatorul la care salariatul isi desfasoara activitatea consimte ca salariatul sau sa desfasoare activitate pentru celalalt angajator, la solicitarea acestuia. Asadar, la baza detasarii va sta inscrisul din care rezulta intelegerea dintre cei doi angajatori precum si decizia de detasare intocmita de angajatorul care il detaseaza pe salariat.
De obicei are loc un schimb de adrese intre cele doua unitati. Prima precizeaza categoriile de personal solicitate, perioada pentru care se doreste detasarea si data de la care se doreste detasarea lor, iar cea de-a doua unitate transmite raspunsul sau, nominalizand, de regula, persoanele ce urmeaza sa fie detasate, functia si salariul acestora.
Este de preferat ca intelegerea celor doua unitati sa faca obiectul unui acord mai amplu care sa cuprinda drepturile si obligatiile rezultate din actul detasarii, care trebuie adus la cunostinta salariatului.
Prin urmare, Codul muncii nu stabileste faptul ca intre salariatul detasat si unitatea unde este detasat se incheie un act care sa reglementeze drepturile salariatului detasat. Aceste drepturi sunt stabilite de Codul muncii cu caracter general si pot fi stabilite in concret prin acordul dintre cei doi angajatori ce va fi adus la cunostinta salariatului.