Managementul resurselor umane: Salariata anunta in perioada de preaviz ca este insarcinata

concedierepreavizpreaviz demisiesalariata insarcinataconcedii mediale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum procedam in situatia in care salariata anunta in timpul perioadei de preaviz ca este insarcinata?

Oricare ar fi situatia in care se afla salariata ( si-a dat demisia sau a fost concediata), preavizul nu se poate anula daca aceasta notifica angajatorul ca este insarcinata.


Demisia nu se poate revoca decat cu acordul partilor. Salariata poate oricand sa solicite anularea actului de demisie. Cu toate acestea, angajatorul nu are nicio obligatie in a se razgandi.


Nu uitati faptul ca demisia nu se aproba. Reprezinta o notificare din partea salariatei. Aceasta isi notifica angajatorul ca doreste ca raporturile de munca sa inceteze si se angajeaza sa ramana in preaviz pe perioada legala si contractuala.


Angajatorul ia la cunostinta actul de demisie si nu este necesar sa emita o decizie de incetare a contractului de munca. Este de ajuns ca pe actul de notificare al demisiei sa isi lase semnatura, sa declare ca a luat la cunostinta dorinta salariatei de a demisiona si de a evidentia termenul de preaviz in care salariata este obligata sa presteze activitate pentru compania sa.


Asa cum bine stim, angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz atunci cand salariatii isi dau demisia. Nu acelasi lucru se intampla cand intervine motivul concedierii. Aici, la anumite tipuri de concedieri ( necorespundere profesionala, inaptitudine, desfiintarea locului de munca) preavizul este obligatoriu si nu poate reprezenta motivul unei cesiuni din partea salariatului.


Asadar, salariata demisionara aflata in perioada de preaviz poate doar sa solicite anularea demisiei si reluarea raporturilor de munca asa cum s-au derulat anterior.


Insa angajatorul nu are obligatia de a se razgandi odata ce a luat la cunostinta cu privire la dorinta salariatei ca raporturile de munca sa inceteze.

Ramane decizia sa.


Nu uitati faptul ca Legea nr. 66 din 2016 reprezinta un act normativ extrem de important pentru foarte multi salariati si salariate. Legea intra in vigoare la 1 iulie 2016 si prevede, printre numeroase alte aspecte esentiale legate de CCC si indemnizatia aferenta, faptul ca eligibile sunt persoanele care au 12 luni de venituri din ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului. S-a dublat plaja de eligibilitate pentru salariatii si salariatele care au de gand sau sunt pe cale deja sa devina parinti.


Ce se intampla daca esti insarcinata si ramai fara loc de munca, conform noii legislatii aplicabile de la 1 iulie 2016? In ultimele 24 de luni anterioare sarcinii trebuie sa ai 12 luni de venituri. Indemnizatia de CCC (concediu de crestere a copilului) va fi 85% din media veniturilor nete de pe ultimele 12 luni anterioare nasterii.

Daca nu ai obtinut venituri in ultimele 12 luni anterioare nasterii, vei avea 85% din salariul minim pe economie, respectiv 1063 de lei. Aceasta indemnizatia minima pentru concediul de crestere a copilului. Se acorda tuturor persoanelor care sunt eligibile pentru CCC si care nu au obtinut venituri in ultimele 12 luni anterioare naterii sau au obtinut venituri mici.


Revenim la tema noastra centrala, cea referitoare la anularea preavizului ca urmare a notificarii salariatei insarcinate. Punctam faptul ca acelasi lucru se intampla si atunci cand salariata nu si-a dat demisia, ci a fost concediata.


Chiar daca a fost concediata pentru necorespundere profesionala, pentru inaptitudine fizica/ psihica, ca urmare a desfiintarii locului de munca si apoi a inceput perioada de preaviz, daca aceasta anunta cu privire la existenta unei sarcini in evolutie, finalul ramane acelasi. Lucrurile nu se schimba cu nimic.


Angajatorul nu a dispus concedierea salariatei din cauza starii sale de sarcina. Daca ar actiona astfel, angajatorul ar savarsi un act ilegal si sanctionabil de organele de control. Decizia a fost luata din considerente diferite, argumente, cu toate inscrisurile necesare pentru a proba o concediere legala, corecta, legitima. Daca salariata concediata afla ca este insarcinata, preavizul se poate anula doar cu acordul partilor.

Mult succes in managementul resurselor umane!




NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concedierepreavizpreaviz demisiesalariata insarcinataconcedii mediale

Data aparitiei: 01 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Managementul resurselor umane: Salariata anunta in perioada de preaviz ca este insarcinata Nota: 3.75 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]