"Pauza de masa din timpul programului pentru program de 8 ore si pentru program de 12 ore. Buna practica, ce recomanda dar si legal?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art.
134 alin. (1) din Codul muncii:
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, reglementarea permite angajatorului sa stabileasca prin regulamentul intern sau CCM cum se acorda pauzele de masa.
La alin. (3) de la art. 134 se prevede: Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Prin urmare, Codul muncii stabileste, ca regula generala, faptul ca pauzele, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca, dar, in acelasi timp permite angajatorului sa stabileasca exceptia de la aceasta regula (includerea pauzei in programul de lucru) prin contractul colectiv de munca aplicabil si prin regulamentul intern.
In practica, se regaseste situatia in care pauzele de masa de pana la 30 de minute se includ in timpul de munca al salariatului, in timp ce pauzele mai mari de 30 de minute nu se includ in acest timp de munca.
In opinia noastra, puteti reglementa, in acest mod acordarea pauzelor de masa, urmand ca salariatii sa opteze pentru una dintre variantele de pauza de masa: varianta de pauza mai scurta, de pana in 30 de minute (spre ex. 15, 20, 25 de min.) care este inclusa in timpul de munca sau varianta de pauza mai lunga, de perste 30 de minute, care nu face parte din timpul de munca.
Insa, daca pauza de masa are aceeasi durata pentru toti salariatii, in opinia noastra trebuie aplicat acelasi regim de acordare pentru toti, fie o includeti in programul de lucru, fie o excludeti in din programul de lucru, pentru a nu crea o situatie de discriminare intre salariati.
Astfel, la programul de lucru de 8 ore se poate acorda o pauza de masa de 15 minute inclusa in programul de lucru, in timp ce la programul de lucru de 24 de ore se pot acorda doua pauze de masa a cite 15 minute incluse in programul de lucru. Pauza de masa se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Un raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si raspunsuri oferite de specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<