PAUZA de masa pentru programul de 8 ore si pentru programul de 12 ore - ce durata va avea, in ambele situatii?

pauza de masapauza de masa program 8 oreart 134 codul muncii
PAUZA de masa pentru programul de 8 ore si pentru programul de 12 ore - ce durata va avea, in ambele situatii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Pauza de masa din timpul programului pentru program de 8 ore si pentru program de 12 ore. Buna practica, ce recomanda dar si legal?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 134 alin. (1) din Codul muncii:
 
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Prin urmare, reglementarea permite angajatorului sa stabileasca prin regulamentul intern sau CCM cum se acorda pauzele de masa.
 
La alin. (3) de la art. 134 se prevede: Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
 
Prin urmare, Codul muncii stabileste, ca regula generala, faptul ca pauzele, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca, dar, in acelasi timp permite angajatorului sa stabileasca exceptia de la aceasta regula (includerea pauzei in programul de lucru) prin contractul colectiv de munca aplicabil si prin regulamentul intern.
 
In practica, se regaseste situatia in care pauzele de masa de pana la 30 de minute se includ in timpul de munca al salariatului, in timp ce pauzele mai mari de 30 de minute nu se includ in acest timp de munca.
 
In opinia noastra, puteti reglementa, in acest mod acordarea pauzelor de masa, urmand ca salariatii sa opteze pentru una dintre variantele de pauza de masa: varianta de pauza mai scurta, de pana in 30 de minute (spre ex. 15, 20, 25 de min.) care este inclusa in timpul de munca sau varianta de pauza mai lunga, de perste 30 de minute, care nu face parte din timpul de munca.
 
Insa, daca pauza de masa are aceeasi durata pentru toti salariatii, in opinia noastra trebuie aplicat acelasi regim de acordare pentru toti, fie o includeti in programul de lucru, fie o excludeti in din programul de lucru, pentru a nu crea o situatie de discriminare intre salariati.
 
Astfel, la programul de lucru de 8 ore se poate acorda o pauza de masa de 15 minute inclusa in programul de lucru, in timp ce la programul de lucru de 24 de ore se pot acorda doua pauze de masa a cite 15 minute incluse in programul de lucru. Pauza de masa se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Un raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si raspunsuri oferite de specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pauza de masapauza de masa program 8 oreart 134 codul muncii

Data aparitiei: 07 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PAUZA de masa pentru programul de 8 ore si pentru programul de 12 ore - ce durata va avea, in ambele situatii? Nota: 4.13 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]