Baza de calcul al contributiilor sociale este reglementata de punctul 8 din Norme metodologice date in aplicarea art. 296 indice 4 din Codul fiscal dupa cum urmeaza: "veniturile care se includ in castigul brut realizat din activitati dependente, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296.3 lit. a) si b) din Codul fiscal sunt cele prevazute la art. 296.4 din Codul fiscal si la pct. 68 din normele metodologice de aplicare a titlului III din Codul fiscal, date in aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale.
In baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii se includ si veniturile realizate ca urmare a activitatilor de creare de programe pentru calculator si cele realizate de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat care sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
La incadrarea sumelor si avantajelor acordate in exceptiile generale de la baza de calcul se aplica regulile stabilite pentru titlul III din Codul fiscal".
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Prin urmare, se arata ca in situatia in care nu exista exceptii specifice, avantajele care sunt impozabile potrivit Titlului III din Codul fiscal intra in baza de calcul a contributiilor sociale. Or, potrivit Titlului III din Codul fiscal, art. 55 alin. (4) lit. e), nu sunt considerate avantaje serviciile de medicina muncii nu si alte servicii medicale. Astfel, serviciile medicale suportate de angajator, altele decat cele de medicina muncii intra in baza de calcul al contributiilor sociale reglementate de Codul fiscal.