Se poate cere efectuarea Controlului psihologic, anual, pentru angajatii care au functie de conducere, implicit de decizie? Legea nu este foarte clara, nu stim daca se aplica doar functionarului public cu atributii in interpretarea legilor.
Raspuns:
Controalele medicale de medicina muncii se efectueaza, respectandu-se periodicitatile stabilite prin HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
Pentru personalul cu functii de decizie, medicii de medicina muncii trebuie sa efectueze, cel putin, investigatiile prevazute in Fisa 139 (Personal cu functie de decizie, respectiv functionar public aflat temporar într-o functie din viata politica sau sociala, cu atributii de interpretare si aplicare a legilor în vigoare în domeniul sau de activitate) dupa cum urmeaza:
1. Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- examen psihologic (coeficient de inteligenta, teste de comportament, teste de personalitate)
- examen psihiatric - la indicatia medicului de medicina muncii
2. Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen psihologic (teste de comportament, teste de personalitate) - din 2 în 2 ani
- examen psihiatric - la indicatia medicului de medicina muncii
Contraindicatii:
- psihoze
Dupa cum se observa, obligativitatea controalelor psihologice, pentru aceasta categorie de salariati, este la un interval de 2 ani.
Un raspuns valabil la data de 15.11.2021, oferit de specialistii de la
PortalSSM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<