Asa dupa cum insasi denumirea ne arata, un program de lucru inegal este acela care nu respecta norma de 8 ore pe zi. Concret, timpul de lucru inegal este acel program de lucru neuniform. Salariatul va lucra in anumite zile 6 ore, de exemplu, iar in alte zile va munci 10 ore pentru a ajunge la norma de 40 de ore pe saptamana.
Va reamintim ca potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Totusi, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Program de lucru inegal - mod de stabilire
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi revazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern programul inegal de lucru al salariatilor.
Totodata, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca, in conformitate cu dispozitiile art. 116 alin. (2) din Codul muncii.
Timpul de munca - cate ore se lucreaza pe luna?
Durata maxima legala a timpului de munca este de 48 de ore pe saptamana, incluzand si orele suplimentare, conform Codului Muncii.
Aceasta durata poate sa fie depasita, dar cu o conditie!
Doar daca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni, nu depaseste 48 de ore pe saptamana.
Programul de 12 cu 14 este considerat program de lucru inegal si este reglementat in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul Muncii.
![Medicina muncii un aliat al angajatorului](https://www.rs.ro/dbimg/product/3232-medicina-muncii.png)
Medicina muncii un aliat al angajatorului
![Portal Codul Muncii](https://www.rs.ro/dbimg/product/1511-portal-codul-mu.jpg)
Portal Codul Muncii
![Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM](https://www.rs.ro/dbimg/product/3016-instruire-si-te.png)
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legislatia prevede ca, in cazul repartizarii inegale a timpului de munca, sa se respecte durata normala a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate trebuie specificat in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern. De asemenea, programul de lucru inegal trebuie specificat in mod expres in contractul individual de munca...mai multe despre timpul de munca >>>
Program de lucru inegal - munca in schimburi
Iata un studiu de caz relevant, prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:
"Avem salariati care lucreaza in 3 schimburi coform programului de mai jos (atat de zi cat si de noapte). In contract au prevazut astfel: H. Durata timpului de munca si repartizarea acestuia: 1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. a) repartizarea programului de lucru: in zilele de luni-vineri, in 3 schimburi, in intervalele orare: 07:00-15:00, 15:00-23:00, respectiv 23:00-07:00. Acesti salariati care lucreaza in 3 schimburi, primesc spor de noapte doar pentru orele lucrate noaptea (nu au spor permanent de noapte si NU se declara ca spor permanent in Reges).
Programul este repartizat astfel incat sa respecte durata timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. In Reges, pentru inregistrare la Repartizare timp munca sunt disponibile 3 campuri: Ore de zi / Ore de noapte/ Inegal. Va rog sa imi transmiteti, pentru acesti salariati care lucreaza in 3 schimburi, atat de zi cat si de noapte (nu lucreaza doar in schimb de noapte), la Repartizare timp munca in Reges trebuie ales Ore noapte sau Inegal?"
Raspunsul specialistilor:
Daca salariatii lucreaza in 3 schimburi atat de zi cat si de noate, timpul lor de lucru nu este nici de zi si nici de noapte, deoarece atunci cand lucreaza ziua nu lucreaza noaptea si invers, prin urmare este inegal.
Art. 116 din Codul muncii reglementeaza programul de lucru inegal.
Conform art. 116 din Codul muncii:
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Astfel, programul de lucru inegal trebuie specificat expres in contractul individual de munca si prevazut in contractul colectiv de munca sau in absenta acestuia va fi prevazut in regulamentul intern.
Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...
De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>
In cazul nostru se va specifica in contractul individual de munca programul cu timp de lucru inegal astfel:
Saptamanile 1 si 4 din luna, schimbul I
Luni: 7.00 - 15.00
Marti: 7.00 - 15.00
Miercuri: 7.00 - 15.00
Joi: 7.00 - 15.00
Vineri: 7.00 - 15.00
Saptamana 2 din luna, schimbul II
Luni: 15.00 – 23.00
Marti: 15.00 – 23.00
Miercuri: 15.00 – 23.
Joi: 15.00 – 23.
Vineri: 15.00 – 23.
Saptamana 3 din luna, schimbul III
Luni: 23.00 – 07.00
Marti: 23.00 – 07.00
Miercuri: 23.00 – 07.00
.Joi: 23.00 – 07.00
.Vineri: 23.00 – 07.00
07:00-15:00, 15:00-23:00, respectiv 23:00-07:00
Astfel prin contractul individual de munca nu se poate stabili o repartizare inegala a programului de lucru, fara sa specifice si modul de repartizare a programului zilnic avand in vedere ca la art. 116 alin (2) din Codul muncii se prevede:
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Ceea ce inseamna ca indiferent ca acest program este stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin regulament intern, daca nu este inscris in contractul individual de munca al salariatului, acesta nu este aplicabil.
Un raspuns oferit in februarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.