Vesti bune pentru salariatii care lucreaza in institutii publice, in contextul in care vacanta de Craciun si Revelion s-ar putea prelungi. Conform unei HOTARARI privind stabilirea zilelor lucratoare pentru care se acorda zile libere, altele decat zilele de sarbatoare legala, pentru anul 2025, acestia ar putea fi liberi si pe 3 ianuarie, dar si pe 2 mai 2025.
Hotararea publicata in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii prevede ca:
"Art. 1. — (1) Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 3 ianuarie si 2 mai 2025 se stabilesc ca zile libere.
(2) Pentru recuperarea zilelor de munca stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificarilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecarei autoritati si institutii publice.
(3) Pentru munca prestata potrivit alin. (2) nu se acorda timp liber corespunzator."
Bugetarii nu vor lucra pe 3 ianuarie 2025
Desigur ca aceste vesti nu pot fi decat imbucuratoare pentru cei care lucreaza la stat, avand in vedere ca, daca aceasta HOTARARE devine lege, acestia se vor intoarce la munca de abia pe 8 ianuarie 2025 (miercuri).
Reamintim ca zilele de 6 si 7 ianuarie sunt deja zile libere platite, conform legislatiei in vigoare, iar in 2025 vor pica luni si marti.
Concret:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
6 ianuarie - Boboteaza (luni)
7 ianuarie - Sfantul Ioan Botezatorul (marti)...vezi calendarul zilelor LIBERE 2025 AICI >>>
Zile libere pentru bugetari in 2025
Asa cum se poate vedea mai sus, bugetarii vor lucra pentru acest timp liber, prelungindu-si programul de munca, conform conditiilor stabilite de Hotarare.
De asemenea, mentionam ca aceste prevederi nu se aplica pentru in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
De asemenea, nu se aplica magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in ziua de 3 ianuarie si 2 mai 2025 si nici participantilor in aceste procese.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
In fiecare an, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, prevazute la alin. (1), precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate, conform art. 139 din Codul Muncii.
Hotararea de mai sus, aflata in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, NU este inca in vigoare, trebuie adoptata de catre Guvern si publicata in Monitorul Oficial pentru a produce efecte.