"O salariata lucreaza in cadrul firmei noastre din 01.10.2021. In data de 26.06.2023 anunta societatea ca este insarcinata urmand sa nasca in februarie 2024. Daca in perioada iulie-august 2023 aceasta isi ia concediu fara plata, mai indeplineste conditiile de a primi indemnizatia de concediu crestere copilul de pana la 2 ani?"
Raspunsul specialistilor:
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara (art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010).
La art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 se prevede astfel: cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Astfel, pentru acordarea concediului se calculeaza 12 luni de activitate din ultimii 2 ani, iar pentru calculul indemnizatiei se vor avea in vedere numai veniturile din ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului.
In concluzie, chiar daca salariata va avea doua luni de concediu fara plata in aceasta perioada, daca a lucrat in ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului cel putin 12 luni va beneficia de concediu crestere copil.
Cu privire la indemnizatia pentru concediu crestere copil, faptul ca va avea doua luni de concediu fara plata ii va diminua indemnzatia deoarece se vor lua in calcul ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului, ori din aceste 12 luni, 2 luni salariata a avut venit zero. Astfel se vor aduna veniturile din ultimele 12 luni si se vor imparti la 12, va rezulta o medie lunara la care se va aplica procentul de 85%.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<