"O salariata lucreaza in cadrul firmei noastre din 01.10.2021. In data de 26.06.2023 anunta societatea ca este insarcinata urmand sa nasca in februarie 2024. Daca in perioada iulie-august 2023 aceasta isi ia concediu fara plata, mai indeplineste conditiile de a primi indemnizatia de concediu crestere copilul de pana la 2 ani?"
Raspunsul specialistilor:
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara (art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010).
La art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 se prevede astfel: cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Astfel, pentru acordarea concediului se calculeaza 12 luni de activitate din ultimii 2 ani, iar pentru calculul indemnizatiei se vor avea in vedere numai veniturile din ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului.
In concluzie, chiar daca salariata va avea doua luni de concediu fara plata in aceasta perioada, daca a lucrat in ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului cel putin 12 luni va beneficia de concediu crestere copil.
Cu privire la indemnizatia pentru concediu crestere copil, faptul ca va avea doua luni de concediu fara plata ii va diminua indemnzatia deoarece se vor lua in calcul ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului, ori din aceste 12 luni, 2 luni salariata a avut venit zero. Astfel se vor aduna veniturile din ultimele 12 luni si se vor imparti la 12, va rezulta o medie lunara la care se va aplica procentul de 85%.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Reducerea programului de lucru la 6 h fara diminuarea venitului salarial pentru alaptareIntrebare: In situatia in care o salariata revine din concediu de crestere copil in urmatoarele zile (copilul va implini 2 ani in Februarie anul acesta), va putea beneficia de reducerea programului de lucru la 6 h fara diminuarea venitului salarial pentru alaptare? Am gasit diverse informatii online legate de OUG 96/2003, dar nu am ajuns la varianta actualizata si nu imi e clar daca acest beneficiu il pot avea doar pana cand copilul implineste 1 an sau nu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Acordul salariatului pentru munca suplimentaraIntrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<