Este un document obligatoru Fisa de aptitudini?
Cand, de cate ori si cine face controlul medical periodic?
Pentru a asigura conditii de securitate si sanatate in munca si pentru a preveni accidentele de munca si a bolilor profesionale, angajatorii trebuie sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.
Atentie la faptul ca masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca se stabilesc potrivit reglementarilor legale. Masurile prevazute la art. 24 vor fi stabilite astfel incat fiecare lucrator sa poata beneficia de supravegherea sanatatii la intervale regulate. Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata prin medicii de medicina a muncii.
Nu neglijam faptul ca supravegherea sanatatii lucratorilor se face numai prun medicii de medicina muncii, in acest caz angajatorul fiind obligat sa contracteze serviciile unui astfel de specialist.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Atentie la faptul ca serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
Nu ignoram nici faptul ca dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional se pastreaza la structura de medicina muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul. Dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator. Dosarele medicale trebuie pastrate la structurile de medicina muncii cel putin 40 de ani de la incetarea expunerii, in cazul expunerii profesionale la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca.
Conform art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006, incalcarea dispozitiilor art 13 lit. j) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Sursa: PortalCodulMuncii.ro