Incetarea CIM cu acordul partilor, poate fi din initiativa angajatorului?

incetare cim cu acordul partilorincetare cim art. 55 codul muncii
Incetarea CIM cu acordul partilor, poate fi din initiativa angajatorului?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Incetarea contractului de munca cu art 55 lit B - acordul partilor, poate fi din initiativa angajatorului? Daca da, ce document trebuie sa am (ca si angajator) pentru a putea demonstra ca angajatul a fost de acord. Suficient o comunicare pe Whatsapp? ( conversatie)"
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 4299
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Incepem prin a preciza ca legea nu prevede necesitatea existentei formei scrise a acordului salariatului la incetarea raportului de munca, dar in ipoteza in care se contesta existenta acestui acord, angajatorul are obligatia de a dovedi, prin orice mijloc de proba, faptul ca salariatul si-a exprimat in mod liber si neechivoc, verbal sau scris, consimtamantul sau la incetarea contractului individual de munca, in caz contrar instanta aflandu-se in imposibilitatea de a verifica indeplinirea cerintelor imperative prevazute de art. 55 lit. b) Codul muncii. (C. Ap. Bucuresti, s. a VII-a civ. si pentru cauze privind confl. de mun. si asig. soc., dec. nr. 5702 din 28 noiembrie 2013).
 
Avand in vedere principiul simetriei actelor juridice, contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor, care trebuie sa cuprinda manifestarea expresa in privinta incetarii contractului individual de munca, precum si data la care partile inteleg sa puna capat raporturilor de munca.
 
Incetarea contractului individual de munca este guvernata de principiul consensualismului, astfel incat acordul partilor privind incetarea raporturilor de munca nu trebuie sa imbrace o anumita forma (forma scrisa ad validitatem necesara la incheierea contractului individual de munca). Insa, legalitatea incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor presupune ca manifestarea de vointa sa fie neechivoca.
 
Consimtamantul privind desfacerea contractului individual de munca prin acordul partilor trebuie sa fie anterior incetarii contractului de munca, sa emane strict de la partile contractante si sa nu fie alterat de vreun viciu, adica sa nu fie dat din eroare sau ca urmare a dolului ori violentei.
 
Ar putea fi vorba despre eroare, de pilda, in situatia in care angajatul, dandu-si acordul, ar fi inteles ca acesta nu va avea drept urmare decat trecerea lui la o alta munca sau ar fi facut-o in credinta ca i se propune transferarea in alta localitate ori in alta unitate. In ambele cazuri am avea de-a face cu o eroare de fapt, si anume o eroare asupra naturii actului juridic, deci o eroare obstacol. O eroare de fapt fara acest caracter s-ar ivi de pilda, in cazul in care determinante pentru consimtamantul angajatului ar fi promisiunile ferme care i s-au facut cu privire la reangajarea lui imediata intr-o alta unitate, promisiuni ce nu ar fi fost totusi respectate. […] O eroare de drept ar putea exista, bunaoara, in cazul in care un angajat consimte la rezilierea contractului (sau o propune chiar el) convins fiind ca – imediat sau la scurt interval – isi va putea stabili dreptul la pensie, desi in realitate nu ar indeplini vreuna din conditiile cerute pentru pensionare.” (Desfacerea contractului de munca prin acordul partilor, Leonid Miller, Revista Romana de Drept nr. 5/1969, pag. 44.)
 
Pentru evitarea oricarui dubiu, manifestarea vointei partilor trebuie materializata printr-un inscris singular sau prin inscrisuri separate, din care sa rezulte intentia neechivoca a ambelor parti de incetare a contractului individual de munca de la o anumita data.
 
Intr-o alta opinie se poate sustine si obligativitatea existentei unui inscris care sa constate consimtamantul partilor la incetarea contractului, prin aplicarea principiului simetriei la incheierea, respectiv incetarea actelor juridice, cata vreme incheierea valabila a contractului individual de munca necesita forma scrisa (conditie ad validitatem). Printr-un astfel de inscris urmeaza a se stabili toate elementele asupra carora convin partile, inclusiv data incetarii raporturilor contractuale de munca.
 
Imprejurarea invocata de angajator precum ca salariatul a scris ca solicita somaj nu poate fi asimilata cu vointa acestuia exprimata in sensul dispozitiilor art. 55 lit. b) Codul muncii. (Decizia civila nr. 1145 din data de 10 iulie 2013, pronuntata de Curtea de Apel Bacau, www.mcp-avocati.ro.).
 
Partile, in cunostinta de cauza, trebuie „sa exteriorizeze concret si precis vointa de incetare a contractului si sa nu intervina vreo cauza care sa conduca la afectarea vointei partilor din cauza existentei unui viciu de consimtamant [...] indiferent cine are initiativa incetarii contractului, aceasta constituie o oferta adresata celeilalte parti, fiind necesara acceptarea ofertei de catre cealalta parte, materializata printr-o decizie semnata si confirmata de ambele parti. Consimtamantul partilor trebuie sa fie serios, explicit si sa excluda orice echivoc. (Decizia civila nr. 123 din data de 14 ianuarie 2016, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, www.mcp-avocati.ro).
 
In concluzie, indiferent cine solicita incetarea contractului cu acordul partilor se va incheia un acord ce va fi semnat de ambele parti. Apreciem ca un mesaj pe Whatsapp nu ar fi o metoda serioasa de acord cum, ar fi, de exemplu un acord semnat, scanat si transmis pe whatsapp.
 
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare cim cu acordul partilorincetare cim art. 55 codul muncii

Data aparitiei: 10 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incetarea CIM cu acordul partilor, poate fi din initiativa angajatorului? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]