Cumul de contracte in cazul salariatei gravide. Poate beneficia de concediu de maternitate de la ambii angajatori?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
11 Februarie 2022
11 Februarie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
concediu maternitatecumul de contracte salariata gravidamod de calcul ccc
Cumul de contracte in cazul salariatei gravide. Poate beneficia de concediu de maternitate de la ambii angajatori?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O salariata insarcinata are o vechime de 5 ani la un loc de munca si la al doilea job este angajata din octombrie 2021. La inceput de martie 2022 are termenul nasterii. 1. Poate sa beneficieze si de la al doilea loc de munca de concediu prenatal? 2. Veniturile salariale de la al doilea loc de munca i se iau in considerare la calculul CCC?  Daca da, care este procedura?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
1. Conform art. 58 din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 158/2005, pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator, daca la fiecare dintre angajatori indeplineste conditia privind stagiul de asigurare, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
 
Ori salariata la a doua societate nu indeplineste conditia privind stagiul de cotizare de 6 luni deoarece indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator, daca la fiecare dintre angajatori indeplineste conditia privind stagiul de asigurare.
 
Astfel, angajatorul va utiliza baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical folosind numai veniturile obtinute la societatea unde are stagiu de cotizare.
 
 
2. Conform art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
 
Astfel, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru crestere copil persoanele care au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
 
In acest caz salariata solicita adeverinta, cu veniturile obtinute, de la ambii angajatori, salariata indeplinind conditiile de realizare a veniturilor din salarii timp de cel putin 12 luni anterior datei nasterii copilului iar veniturile se cumuleaza. Actul normativ nu prevede ca in cazul cumului de venituri de aceeasi natura, pentru fiecare venit sa fie indeplinita conditia celor 12 luni.

Un raspuns valabil la data de 10.02.2022, oferit de PortalCodulMuncii >>>

 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]