Intrebare:
Un salariat a parasit locul de munca in timpul programului de lucru fara sa anunte seful ierarhic sau pe altcineva. Deoarece in ziua urmatoare nu a adus certificat medical si nici nu si-a motivat absenta, in pontaj a fost trecut cu 4 ore nemotivate.
Este obligatorie cercetarea disciplinara pentru stabilirea caracterului nemotivat al celor 4 ore? Este obligatorie emiterea deciziei de suspendare a contractului individual de munca pentru cele 4 ore? Cum se raporteaza in ReviSal, avand in vederea ca este vorba de ore de suspendare a CIM si nu de zile?
Raspuns:
Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Astfel, potrivit textului citat, angajatorul are posibilitatea sa stabileasca prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern, conditiile in care contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul in care salariatul absenteaza nemotivat. Prin urmare, contractul individual de munca va putea fi suspendat in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern si numai daca absentele au caracter nemotivat.
Asadar, chiar daca conditiile in care contractul se suspenda sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern, suspendarea nu poate opera cata vreme nu se stabileste cu certitudine caracterul nemotivat al absentelor. Daca salariatul lipseste de la locul de munca, angajatorul va dispune efectuarea cercetarii disciplinare prealabile urmand ca in cadrul cercetarii sa se stabileasca daca absenta salariatul a avut un motiv obiectiv cum ar fi exemplu, ca a fost bolnav si prezinta un certificat medical pentru incapacitate temporara de munca, situatie in care intervine o alta cauza de suspendare.
In consecinta, suspendarea contractului individual de munca (CIM) in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern, pentru absente al caror caracter nemotivat a fost dovedit, se inregistreaza in registrul de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Codul muncii nu cuprinde dispozitii procedurale cu privire la suspendarea contractului individual de munca in cazul absentelor nemotivate pentru jumatate din programul de lucru al unei zile, insa, suspendarea trebuie materializata intr-o decizie a angajatorului ce constituie temeiul inscrierilor in registrul general de evidenta a salariatilor. Pe cale de consecinta salariatul va figura in ReviSal cu 4 ore pontate si 4 ore CIM suspendat.