Chiar daca salariata anunta verbal ca este insarcinata, angajatorul nu o poate concedia

salariata insarcinataconcedierea salariatei insarcinateconcediere salariata gravidasalariata gravida anunta verbalsalariata anunta verbal ca este gravida
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Chiar daca salariata anunta verbal ca este insarcinata, concedierea tot nu trebuie dispusa. Atat din considerente legale, cat si din considerente etice si de management al resurselor umane, concedierea salariatelor gravide reprezinta un pas total gresit.

Sa tinem cont de cateva aspecte esentiale, pe langa faptul ca legea spune ca salariata trebuie sa isi anunte angajatorul in scris ca este insarcinata.

Sa ne amintim faptul ca OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei gravide.

Evident, aici nu discutam despre reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului. Aflat in una dintre aceste doua situatii, se ajunge la o exceptie de la regula interdictiei concedierilor.


Mai tinem cont si de faptul ca legea spune ca salariatele gravide ale caror  raporturi de munca sau raporturi de serviciu au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii.

Specialistii PortalCodulMuncii.ro amintesc faptul ca actiunea in justitie este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar. In cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.


" Angajatorul care a incetat raportul de munca sau de serviciu cu o salariata gravida are obligatia ca, in termen de 7 zile de la data comunicarii acestei decizii in scris catre salariata, sa transmita o copie a acestui document sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca ori, dupa caz, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Copia deciziei se insoteste de copiile documentelor justificative pentru masura luata.
Inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea angajatorul sau, dupa caz, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in termen de 7 zile de la data primirii deciziei, are obligatia sa emita aviz consultativ corespunzator situatiei constatate, care va fi transmis angajatorului, angajatei, precum si sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate.
", mai atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Nu vom concedia salariatele care ne anunta in scris cu privire la starea lor, ca sunt gravide. Nici pe cele care ne anunta verbal nu le putem concedia. Unii angajatori vor lua aceasta decizie de teama unui posibil litigiu de munca, unul deloc simplu avand in vedere contextul.

Iar unii angajatori vor lua aceasta decizie din motive morale, etice, simt uman, empatie. Spuneti-i cum doriti. Insa imaginati-va situatia in care concediati o salariata gravida si modul in care decizia se rasfrange asupra tuturor angajatilor.

Cine mai are incredere intr-un angajator care comite o astfel de greseala? Cine isi mai planuieste urmatorii ani de activitate profesionala in compania angajatorului care concediaza salariata gravida pentru simplul fapt ca aceasta nu l-a notificat in scris?  Asta trebuie sa ne intrebam inainte de a ne intreba care lege ne da voie sa dam afara salariatele gravide care nu cunosc legea si ne anunta verbal.

Sa aveti succes in tot ce faceti!



NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariata insarcinataconcedierea salariatei insarcinateconcediere salariata gravidasalariata gravida anunta verbalsalariata anunta verbal ca este gravida

Data aparitiei: 02 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Chiar daca salariata anunta verbal ca este insarcinata, angajatorul nu o poate concedia Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]