Salariata insarcinata. Reducerea timpului de lucru in baza recomandarii medicului

Ioana Pavel
Ioana Pavel
16 Mai 2024
16 Mai 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
salariata insarcinatareducerea timpului de munca
Salariata insarcinata. Reducerea timpului de lucru in baza recomandarii medicului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul unei angajate insarcinata care vine cu recomandare de la medicul specialist de reducere a programului de lucru de la 8 ore la 6 ore, va rugam sa ne transmiteti daca angajata trebuie sa prezinte lunar la angajator concediu medical cod 10 (reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru) sau ce documente sunt necesare pentru a reduce programul de lucru."
 
Raspunsul specialistului: 
 
In cazul salariatei insarcinata nu sunt aplicabile prevederile art. 19 din OUG 158/2005 si nu este necesar certificat medical cod 10.
 
Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?
 
Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul, detalii AICI >>>
 
Conform art. 13 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, in baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale.
 
Prin urmare, reducerea timpului de lucru cu o patrime la recomandarea medicului de familie, in cazul salariatei gravide se efectueaza cu mentinerea drepturilor salariale ce sunt suportate integral din fondurile angajatorului.
 
Atentie, nu se incheie act aditional de modificare a timpului de lucru in acest caz intrucat art. 17 alin. (5) din Codul muncii stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Asadar atunci cand modificarea contractului individual de munca nu intervine in baza acordului de vointa al partilor ci in baza legii, in speta in baza OUG 96/2003, nu se incheie act aditional la contractului individual de munca.
In baza recomandarii medicului de familie, angajatorul va emite o decizie in care va constata ca se reduce timpul de lucru cu o patrime cu mentinerea drepturilor salariale.
 
Intrucat printrele elementele ce se inregistreaza in Revisal, astfel cum este reglementat in HG 905/2017, nu se regaseste si situatia din speta, nu se inregistreaza in registru modificarea duratei timpului de lucru intrucat modificarea nu intervine in baza unui act aditional ci in baza legii.
 
Astfel programul de lucru se modifica prin decizia angajatorului cu observatia in temeiul legii (respectiv art. 13 din OUG 96/2003) salariata fiind pontata 8 ore/zi iar salariul ramane neschimbat si este suportat integral din fondul de salarii al angajatorului.
 
In decizia emisa de angajator vor fi prevazute prevederile art. 13 din OUG 96/2003, faptul ca pe durata recomandarii medicului salariata va putea veni la programul de lucru cu una-doua ore mai tarziu raportandu-ne la programul din contractul individual de munca, si va putea pleca cu una-doua ore mai devreme asa incat durata zilnica a activitartii prestate sa nu depaseasca 6 ore. De asemenea salariata va fi pontata 6 ore + doua ore liber platit.
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsurisi sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]