Promovarea sanatatii la locul de munca reprezinta supravegherea activa a sanatatii lucratorilor in raport cu caracteristicile locului de munca si, in mod particular, cu factorii de risc profesional. Tocmai de aceea controlul medical joaca un rol crucial si ar trebui realizat cu cea mai mare strictete, respectand prevederile si luand in considerare starea de sanatate a fiecarui lucrator.
In vederea constientizarii nevoilor si obiectivelor privind sanatatea si securitatea in munca in randul lucratorilor, a angajatorilor sau a altor factori implicati in acest scop, medicii de medicina muncii efectueaza activitati specifice de promovare a sanatatii la locul de munca pentru realizarea bunastarii lucratorilor, bazate pe identificarea problemelor acestora.
Serviciile medicale la locul de munca
Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
Supravegherea speciala a sanatatii la locul de munca, pentru persoanele varstnice
Schimbarile care au loc in prezent in Europa genereaza diferite provocari pentru angajati, angajatori si sindicate precum:
• prelungirea vietii profesionale poate insemna o expunere mai mare la riscuri;
• o pondere mai mare a lucratorilor varstnici este echivalenta cu un numar mai mare de persoane care sufera de probleme cronice de sanatate si au nevoi specifice;
• lucratorii in varsta sunt vulnerabili in fata unor pericole;
• prevenirea invaliditatii, readaptarea si reluarea activitatii profesionale au o importanta sporita la nivelul societatii;
• trebuie combatuta discriminarea pe criterii de varsta.
Starea de bine la locul de munca poate avea succes doar in situatia simbiozei dintre prevenirea riscurilor profesionale si protectia sanatatii salariatilor.
Nu neglijati una dintre cele mai importante obligatii pentru orice angajator: examinarea medicala periodica a angajatilor!
Va oferim un ghid complet de medicina muncii: legislatie comentata, aspecte sensibile, documente pe care vi le solicita inspectorii veniti in control, comanda ACUM >>>
In afara diferitelor cauze medicale, sanatatea angajatilor este afectata cu varsta si din cauza conditiilor de munca in care acestia au muncit in tinerete, de eventuale boli profesionale sau accidente de munca. Astfel, este necesara o abordare integrata, raportata la mediul de munca, organizarea muncii, formarea profesionala continua pe tot parcursul vietii profesionale, motivatia si dezvoltarea carierei.
In consecinta, chiar daca actul normativ nu a prevazut si o fisa prin care sa se stabileasca tipurile de examene care trebuie efectuate in cadrul supravegherii speciale, lucratorul in varsta trebuie sa reprezinte obiectul actului medical al cabinetelor de medicina muncii care vor corela conditiile de la locul de munca si nivelul riscului evaluat cu starea de sanatate a acestuia.
Imbatranirea poate fi considerata sub trei aspecte:
• cronologica;
• fiziologica;
• psihologica
Cresterea proportiei persoanelor varstnice in populatia activa ridica problema rolului pe care lucratorii seniori il pot juca in calitate de participanti la munca productiva si in sfera serviciilor.
Supravegherea starii de sanatate a lucratorului in varsta - ce presupune?
Strategia europeana considera lucratorul in varsta ca fiind un angajat util in munca, si nu o persoana asteptata sa se pensioneze. Supravegherea starii de sanatate a lucratorilor trebuie sa se adapteze la particularitatile anatomice, fiziologice, psihologice si patologice ale acestora. Pentru o varsta data, modificarile organismului variaza de la un individ la altul, la acelasi individ de la un organ la altul.
Cu toate acestea, nu se poate afirma ca munca celor in varsta este, in mod obligatoriu, mai ineficienta. Continuitatea muncii in domeniu face ca lucratorul in varsta sa prezinte o constiinta profesionala mai ridicata, sa posede o responsabilitate si o competenta profesionala crescuta care deriva dintr-o experienta mai mare.
Prin combinarea experientei cu acumularea continua de cunostinte noi, salariatii cu profesiuni intelectuale isi pot mentine timp indelungat capacitatea de munca cerebrala, astfel diminuand viteza de aparitie a fenomenelor de imbatranire.
De asemenea, capacitatea de munca privind efectuarea unei munci fizice usoara sau moderata nu depinde de varsta, cel putin pana la termenul de pensionare.
Insa, efortul fizic crescut este dependent de varsta, capacitatea maxima aeroba intalnindu-se intre 20 si 25 ani.
Capacitatea de munca a persoanelor in varsta scade si in functie de temperaturi ridicate, in conditii de aer poluat sau zgomot. Sistemele de adaptare a organismului (cardiovascular, respirator, termoreglator etc.) la astfel de conditii de munca sunt intens solicitate.
Conducatorii locurilor de munca ce au in subordine salariati in varsta se pot confrunta si cu probleme de ordin psihologic in relatia cu acestia, precum:
• lipsa de adaptabilitate a lucratorilor o data cu inaintarea in varsta;
• reticenta acestora legata de ideile, solutiile tehnologice si organizatorice noi;
• deficiente in procesul de instruire datorita deteriorarilor functiilor fiziologice;
• stresul timpului;
• imposibilitatea efectuarii unei munci intr-un ritm impus;
• epuizarea datorata capacitatii limitate de asimilare si transfer de informatii.
Recomandari in cazul salariatilor peste 60 de ani
Recomandari profilactice:
Munca lucratorilor cu varste de peste 60 de ani nu trebuie impusa in conditii de temperaturi extreme (ridicate sau scazute), in mediu cu pulberi sau substante chimice periculoase, toxice si agenti biologici.
Aceasta categorie de salariati nu trebuie expusa la zgomot ridicat, microclimat nefavorabil (umezeala, curenti de aer), poluare cu praf, efort fizic ridicat sau ritm de munca foarte intens pe durate mari de timp.
Controlul medical prin medicii de medicina muncii trebuie sa evalueze capacitatea de munca, aptitudinea, cat si atitudinea fata de munca.
Pentru persoanele varstnice se recomanda efectuarea evaluarilor clinice si psihologice la intervale de cel mult 6 luni pentru depistarea din timp a anumitor afectiuni care le-ar putea afecta capacitatea de munca.
Este necesara crearea unor posturi de munca ergonomice pentru lucratorii varstnici care sa fie potrivite necesitatilor anatomice, fiziologice si psihologice, astfel aparand premisele unei cresteri spectaculoase a eficientei si randamentului muncii acestora.
Nu se recomanda realizarea unor posturi de lucru separate pentru varstnici, deoarece izolarea reduce respectul de sine si prestigiul profesional cu implicatii psihopatologice.
...extras din lucrarea Medicina muncii, un aliat al angajatorilor. Contine informatii complete despre tot ce inseamna medicina muncii si va arata pas cu pas ce aveti de facut pentru a va indeplini corect obligatiile legale si a fi astfel protejat in cazul oricarui control, vezi AICI >>>