Salariata insarcinata. Poate fi concediata in perioada de proba?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Iulie 2018
20 Iulie 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediere salariata insarcinata perioada de probaconcediere perioada de proba salariata gravidaconcediere salariata gravida
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ca angajator, sigur te poti confrunta cu aceasta situatie, adica o salariata sa ramana gravida exact in perioada de proba. Se poate concedia o angajata insarcinata, dar care se afla in perioada de proba?

Avem, pe de o parte, o prevedere importanta in Codul Muncii:

Codul Muncii Art. 31, alin. (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Avem, pe de alta parte, mai multe prevederi importante in acte normative:

Codul Muncii Art. 27, alin. (4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Vezi ce se petrece in cazul salariatei gravide >>>


Iata ce se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Am angajat o persoana din 14.03.2018, cu contract individual de munca, perioada nedeterminata si cu perioada de proba de 90 zile. Acum primesc o adeverinta ca este insarcinata. Problema este ca nu se descurca in productie si am fost solicitata de seful de productie sa-i inchid contractul, ca nu mai are nevoie de ea. Aflandu-se in perioada de proba, pot sa incetez acest contract, ea fiind insarcinata?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Va reamintim ca, potrivit art. 21 alin. (1) lit. a) din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu salariatei gravide care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si care anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

Asadar, in acest context suntem de parere ca ca angajatorul NU poate notifica incetarea raportului de munca in perioada de proba daca salariata a facut cunoscut faptul ca este insarcinata.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]