Potrivit terminologiei utilizate de legiuitor, modificarea se produce exclusiv din perspectiva angajatorului (cedentul pierde calitatea de angajator, in timp ce cesionarul dobandeste calitatea de angajator), ceea ce intareste ideea pe care o sustinem in continuare si pe baza careia vom formula si recomandarile de inscriere in registru: contractul individual de munca al salariatului transferat ramane in vigoare, fiind cesionat de catre unitatea cedenta catre unitatea cesionara, in forma si continutul in vigoare la data transferului, urmand a fi executat de catre cel din urma, cu luarea in considerare a tuturor drepturilor legale si conventionale.
Avand in vedere faptul ca scopul Legii nr. 67/2006 este acela de a conferi salariatilor protectia necesara conservarii drepturilor si obligatiilor existente intre salariat si unitatea cedenta si sub aspect birocratic acest lucru trebuie sa conduca la urmatoarele concluzii:
- contractul individual incheiat la nivelul cedentului ramane in vigoare, acesta fiind cesionat ca urmare a acordului comercial ce sta la baza transferului de intreprindere, in baza prevederilor Legii nr. 67/2006. Cu alte cuvinte, nu intervine incetarea CIM la nivelul cedentului si nu se incheie un nou CIM la nivelul cesionarului;
- angajatorul cedent este subrogat de cesionar in drepturile si obligatiile stabilite prin contractele individuale de munca precum si prin contractul colectiv de munca, preluand si continuand sa execute CIM.
Ceea ce inceteaza in fapt este raportul de munca dintre salariatul cedat si unitatea cedenta, fara ca aceasta sa atraga incetarea contractului sau de munca, intrucat acesta este preluat de catre cesionar.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Totodata, in conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) din Codul muncii, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice, documentul de informare despre care vorbeste Codul muncii reprezentand, in cazul transferului, actul juridic individual care pune in executare obligatiile asumate de unitatea cedenta prin acordul comercial ce sta la baza transferului de intreprindere.
Dorim sa atragem atentia asupra omisiunii din aplicatia REVISAL a acestei modalitati de intrerupere a raportului de munca intre cedent si salariat corelata cu stabilirea concomitent a unui nou raport de munca intre ultimul si unitatea cesionara, avand la baza acelasi contract individual de munca.
Putem utiliza insa campul din aplicatie intitulat Alte temeiuri de incetare, in cuprinsul caruia sa descriem contextul transferului colectiv.