Resurse utile: cum se face transferul salariatilor de la o entitate juridica la alta?

transfer salariaticodul munciicesionarangajator cedentincetarea raportului de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit terminologiei utilizate de legiuitor, modificarea se produce exclusiv din perspectiva angajatorului (cedentul pierde calitatea de angajator, in timp ce cesionarul dobandeste calitatea de angajator), ceea ce intareste ideea pe care o sustinem in continuare si pe baza careia vom formula si recomandarile de inscriere in registru: contractul individual de munca al salariatului transferat ramane in vigoare, fiind cesionat de catre unitatea cedenta catre unitatea cesionara, in forma si continutul in vigoare la data transferului, urmand a fi executat de catre cel din urma, cu luarea in considerare a tuturor drepturilor legale si conventionale.

Avand in vedere faptul ca scopul Legii nr. 67/2006 este acela de a conferi salariatilor protectia necesara conservarii drepturilor si obligatiilor existente intre salariat si unitatea cedenta si sub aspect birocratic acest lucru trebuie sa conduca la urmatoarele concluzii:

- contractul individual incheiat la nivelul cedentului ramane in vigoare, acesta fiind cesionat ca urmare a acordului comercial ce sta la baza transferului de intreprindere, in baza prevederilor Legii nr. 67/2006. Cu alte cuvinte, nu intervine incetarea CIM la nivelul cedentului si nu se incheie un nou CIM la nivelul cesionarului;

- angajatorul cedent este subrogat de cesionar in drepturile si obligatiile stabilite  prin contractele individuale de munca precum si prin contractul colectiv de munca, preluand si continuand sa execute CIM.

Ceea ce inceteaza in fapt este raportul de munca dintre salariatul cedat si unitatea cedenta, fara ca aceasta sa atraga incetarea contractului sau de munca, intrucat acesta este preluat de catre cesionar.

Totodata, in conformitate cu prevederile art. 17 alin. (1) din Codul muncii, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice, documentul de informare despre care vorbeste Codul muncii reprezentand, in cazul transferului, actul juridic individual care pune in executare obligatiile asumate de unitatea cedenta prin acordul comercial ce sta la baza transferului de intreprindere.

Dorim sa atragem atentia asupra omisiunii din aplicatia REVISAL a acestei modalitati de intrerupere a raportului de munca intre cedent si salariat corelata cu stabilirea concomitent a unui nou raport de munca intre ultimul si unitatea cesionara, avand la baza acelasi contract individual de munca.

Putem utiliza insa campul din aplicatie intitulat Alte temeiuri de incetare, in cuprinsul caruia sa descriem contextul transferului colectiv.




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transfer salariaticodul munciicesionarangajator cedentincetarea raportului de munca

Data aparitiei: 03 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Resurse utile: cum se face transferul salariatilor de la o entitate juridica la alta? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]