Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care isi va deschide un punct de lucru in alt judet si care doreste ca pentru o perioada de 2-3 luni circa 100 de salariati sa fie mutati in punctul de lucru pentru a asigura suport tehnic si profesional noilor angajati de acolo.
Persoanele detasate vor avea asigurat transportul, cazarea si intr-un viitor imediat si cantina. Vom stabili daca va trebui asigurata si diurna sau daca este suficient sa se incheie un act aditional pentru modificarea locului de munca pentru salariatii detasati.
Solutia consultantului:
In situatia descrisa, angajatorul ar urma sa modifice in mod unilateral locul de munca al unor salariati, urmand ca acestia sa exercite unele lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara loculurilor lor de munca.
Practic, angajatorul ar urma sa dispuna delegarea unui numar de 100 de salariati la un punct de lucru nou infiintat, iar potrivit prevederilor art 44 alin. (2) din Codul muncii: „salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”.
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legea nu distinge intre exercitarea atributiilor de serviciu in afara locului de munca in cadrul aceluiasi angajtor (ex. exercitarea de lucrari la un alt punct de lucru al societatii situat in alta localitate) si exercitarea acestor atributii la sediul unui alt angajator (ex. delegarea unui salariat la sediul unei alte societati in vederea negocierii unui contract intre cele doua societati).
Asadar, in situatia descrisa mai sus, socieatea va trebui sa asigure plata indemnizatiei de delegare pentru toti angajatii ce urmeaza a fi delegati.
Mai mult, este necesar sa fie avut in vedere ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
Contractului individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, iar potrivit art. 41 alin. (3) din Codul muncii, modificarea se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
Asadar, daca partile consimt si incheie un act aditional la contractul individual de munca, locul de munca (acel spatiu delimitat fizic in care salariatul isi desfasoara efectiv activitatea) poate fi schimbat, in sensul in care noul loc de munca al salariatului este la noul punctul de lucru al societatii situat intr-o anumita localitate.
In aceasta situatie, neaflandu-ne in situatia unei delegari, societatea nu va trebui sa acorde salariatilor drepturile de care acestia ar beneficia in cazul unei delegari.