Delegare sau modificare CIM. Cand e diurna obligatorie?

DiurnaDelegareDetasarecontract de muncacodul munciipunct de lucrumodificarea contractului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care isi va deschide un punct de lucru in alt judet si care doreste ca pentru o perioada de 2-3 luni circa 100 de salariati sa fie mutati in punctul de lucru pentru a asigura suport tehnic si profesional noilor angajati de acolo.

Persoanele detasate vor avea asigurat transportul, cazarea si intr-un viitor imediat si cantina. Vom stabili daca va trebui asigurata si diurna sau daca este suficient sa se incheie un act aditional pentru modificarea locului de munca pentru salariatii detasati.

Solutia consultantului:

In situatia descrisa, angajatorul ar urma sa modifice in mod unilateral locul de munca al unor salariati, urmand ca acestia sa exercite unele lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara loculurilor lor de munca.

Practic, angajatorul ar urma sa dispuna delegarea unui numar de 100 de salariati la un punct de lucru nou infiintat, iar potrivit prevederilor art 44 alin. (2) din Codul muncii: „salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”.

Legea nu distinge intre exercitarea atributiilor de serviciu in afara locului de munca in cadrul aceluiasi angajtor (ex. exercitarea de lucrari la un alt punct de lucru al societatii situat in alta localitate) si exercitarea acestor atributii la sediul unui alt angajator (ex. delegarea unui salariat la sediul unei alte societati in vederea negocierii unui contract intre cele doua societati).

Asadar, in situatia descrisa mai sus, socieatea va trebui sa asigure plata indemnizatiei de delegare pentru toti angajatii ce urmeaza a fi delegati.

Mai mult, este necesar sa fie avut in vedere ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.

Contractului individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, iar potrivit art. 41 alin. (3) din Codul muncii, modificarea se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Asadar, daca partile consimt si incheie un act aditional la contractul individual de munca, locul de munca (acel spatiu delimitat fizic in care salariatul isi desfasoara efectiv activitatea) poate fi schimbat, in sensul in care noul loc de munca al salariatului este la noul punctul de lucru al societatii situat intr-o anumita localitate.

In aceasta situatie, neaflandu-ne in situatia unei delegari, societatea nu va trebui sa acorde salariatilor drepturile de care acestia ar beneficia in cazul unei delegari.




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
DiurnaDelegareDetasarecontract de muncacodul munciipunct de lucrumodificarea contractului

Data aparitiei: 17 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Delegare sau modificare CIM. Cand e diurna obligatorie? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]