Vom vedea, in randurile urmatoare, in ce masura un angajat cu norma de lucru 1 h/zi, care se deplaseaza in Belgia, in interes de serviciu, poate beneficia de decontarea cheltuielilor cu diurna, cazarea, transportul sau alte cheltuieli neprevazute.
Solutia consultantului:
Delegarea reprezinta, potrivit dispozitiilor art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (2) din acelasi cod, pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Asadar, delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In situatia prezentata, daca salariatul este delegat, durata muncii nu se poate modifica prin efectul delegarii, astfel incat, in Belgia, timpul de munca al salariatului nu poate depasi 1 h/zi. Conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si
cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Intrucat textul de lege nu distinge, indiferent de tipul contractului individual de munca cu timp partial sau norma intreaga, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Alte cheltuieli pot fi decontate salariatului in masura in care acestea au fost efectuate in interesul societatii.