Delegare - depasirea duratei de 120 zile. Ce riscuri vor exista, pentru angajatori?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 Decembrie 2022
28 Decembrie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
delegare depasire 120 de zilediurna reincadrare venit salarialdelegare codul muncii
Delegare - depasirea duratei de 120 zile. Ce riscuri vor exista, pentru angajatori?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem cativa angajati carora din luna aprilie le fac decizii de delagare intr-o alta localitate in afara punctului de lucru din contract. Deciziile de obicei le fac pentru o luna intreaga sau perioade, exceptand zilele de concediu programate in luna. O persona are deja 90 de zile lucratoare de deplasare, numarate din pontaj din luna aprilie. Ce se intampla cand depaseste cele 120 zile calendaristice? II pot face in continuare decizii de delagare daca salariatul este de acord? Daca am inceput sa fac decizii din luna aprilie, calculand zilele calendaristice, deja probabil am depasit cele 120 zile."
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: constructii
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 44 alin. (1) din Codul muncii, delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
 
Redactarea acestui articol este ambigua, lasand loc la interpretari diferite.
 
Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate!
 
Contine:
  • legislatie in vigoare comentata si explicata privind diurna aferenta detasarii/ delegarii
  • zeci de spete rezolvate si modele care reflecta aplicarea corecta a legii in diverse situatii generate de detasare/delegare
  • BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor, detalii AICI >>>
 
Astfel, o interpretare a textului legal ar putea fi in sensul ca perioadele succesive pe care se poate prelungi delegarea cu acordul salariatului pot totaliza un maxim de 60 de zile calendaristice, situatie ce ar atrage posibilitatea delegarii unui salariat pentru maximum 120 de zile calendaristice in 12 luni, respectiv maxim 60 de zile din dispozitia unilaterala a angajatorului si maximum 60 de zile calendaristice cu acordul salariatului. Aceasta interpretare decurge si din caracterul delegarii de masura temporara. Or, a accepta ca delegarea, chiar cu acordul salariatului poate fi dispusa la infinit, transforma aceasta masura intr-una definitiva.
 
Totodata, intr-o alta interpretare, pe care noi o impartasim, fiecare perioada pentru care se poate prelungi delegarea cu acordul salariatului este de maximum 60 de zile calendaristice, interpretare ce conduce la posibilitatea prestarii muncii in delegatie pe o perioada mai mare de 120 de zile calendaristice pe an.
 
Opinia noastra este intemeiata si pe cele mentionate in expunerea de motive a Legii 40/2011 (legea prin care a fost modificat art. 44 din Codul muncii), respectiv „posibilitatea prelungirii delegarii pe perioade de maxim 60 de zile, cu acordul scris al salariatului a fost propusa pentru a facilita desfasurarea activitatii angajatorului in efectuarea anumitor lucrari care necesita o perioada de timp mai mare decat termenul prevazut in actuala reglementare”.
 
Or, reglementarea anterioara intrarii in vigoare a Legii 40/2011 prevedea ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
 
Insa, datorita reglementarii ambigue dar si datorita faptului ca delegarea este considerata o masura temporara, organele fiscale interpreteaza  art. 44 alin. (1) in sensul ca delegarea inclusiv perioada de delegare cu acordul salariatului, nu poate depasi 120 de zile/an, limitand la aceasta perioada posibilitatea de acordare a diurnei netaxabile. Mentionam ca astfel de interpretari ale organelor fiscale exista in practica in sensul ca exista decizii ale organelor fiscale prin care au reincadrat diurna si cheltuielile de transport si cazare pentru perioada care a depasit 120 de zile pe an. Totodata, instantele de judecata sesizate de angajatori cu anularea deciziilor de impunere emise de organele fiscale au mentinut deciziile de impunere dand dreptate organelor fiscale considerand ca delegarea este o masura temporara ce nu poate sa depaseasca 120 de zile pe an chiar cu acordul salariatului.
 
Prin urmare, daca salariatul este delegat peste perioada de 120 zile riscati reincadrarea diurnei si a cheltuielilor de cazare.
 
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]