In fiecare zi angajatorii si profesionistii din departamentul de
resurse umane se confrunta cu nenumarate situatii cat mai diferite. Concediile medicale reprezinta unul dintre cele mai de interes subiecte, avand o arie extinsa a modului de acordare si de prezentare a documentelor necesare la angajator.
Specialistii
PortalCodulMuncii.ro au raspuns mai multor intrebari care vizeaza probleme frecvente pe care le intampina angajatorii si specialistii HR si au oferit solutii referitoare la concediul medical de carantina, concediul medical COVID, concediul medical simplu. Gasiti mai jos toate aceste raspunsuri oferite de specialisti cu experienta indelungata in domeniu.
INTREBAREA NR. 1
Concediu medical carantina in luna martie. Salariat fara stagiu in ultimele 6 luni. Baza de calcul. Stabilirea mediei zilnice
“Un angajat cu CIM din 01.03.2021 are incepand cu 26.03.2021 CM, cod indemnizatie 07. A mai fost angajatul societatii in perioada 21.11.2019 - 27.08.2020. In perioada septembrie 2020 - februarie 2021 nu a mai lucrat, nerealizand niciun venit. Are stagiu de cotizare, dar singurul venit din ultimele 6 luni este cel aferent lunii martie. Care este baza de calcul si media zilnica pentru calculul CM?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).
Prin urmare, in situatia in care un concediu medical se acorda fara stagiu de cotizare (asa cum este cazul concediului medical cod 07 – carantina) baza de calcul se stabileste astfel:
- daca exista venituri in ultimele 6 luni chiar daca nu integral cele 6 luni, baza de calcul se stabileste din media acestor venituri;
- daca nu exista venituri in ultimele 6 luni pentru ca salariatul a fost angajat in luna in care beneficiaza de concediu medical si nu a mai lucrat la alt angajator, baza de calcul se stabileste luand in calcul venitul lunar din prima luna de activitate.
In situatia expusa, salariatul nu a realizat venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical din luna martie ( nu a realizat venituri in perioada septembrie 2020 – februarie 2021). Prin urmare, pentru concediu medical din luna martie, media zilnica a bazei de calcul se calculeaza impartind venitul lunar stabilit pentru luna martie la numarul zilelor lucratoare din aceasta luna.
INTREBAREA NR. 2
Concediu medical. Stagiul de cotizare si baza de calcul
“Pentru un salariat angajat cu 15.03.2021, cum se va stabili media zilnica pentru un concediu medical in luna aprilie 2021, avand in vedere ca salariatul are urmatoarele luni lucrate in ultimele 12 luni: luna - baza calcul - nr zile 03 - 1730 - 13 02 - 0 - 0 01 - 0 - 0 12 - 2655 - 20 11 - 2874 - 20 10 - 3090 - 22 09 - 3180 - 22 08 - 3060 - 21 07 - 2739 – 21?”
Raspunsul specialistului:
Stagiul de cotizare este de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediului medical asa cum este mentionat in art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Stagiul de cotizare poate fi realizat si la alt angajator intrucat art. 7 din OUG 158/2005 nu impune ca, conditia stagiului de cotizare sa fie indeplinita doar la angajatorul la care salariatul beneficiaza de concediu medical.
Conform art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 baza de calcul se constituie din veniturile realizate in ultimele 6 luni. Astfel, chiar daca stagiul de cotizare se intregeste din lunile 7 – 12 baza de calcul al indemnizatiei medicale se constitutie din veniturile realizate in ultimele 6 luni.
Media zilnica a bazei de calcul se obtine prin impartirea venitului asupra caruia s-a calculat contributia asiguratorie pentru munca la numarul de zile de stagiu.
In situatia expusa, salariata indeplineste conditia stagiului de cotizare acesta putand fi intregit din lunile 7 – 12. In speta vor fi luate in calcul lunile:
03 - 1730 - 13
12 - 2655 - 20
11 - 2874 - 20
10 - 3090 - 22
09 - 3180 - 22
08 - 3060 - 21
Si partial din luna: 07 - 2739 - 21 pana la intregirea numarului de zile aferent ultimelor 6 luni anterior concediului medical.
In ceee ce priveste baza de calcul al indemnizatiei medicale aceasta se constitutie din veniturile realizate in ultimele 6 luni.
Astfel, stagiul de cotizare poate fi intregit din lunile 7 – 12 luni iar baza de calcul al indemnizatiei medicale se constitutie numai din veniturile realizate in ultimele 6 luni.
INTREBAREA NR. 3
Concediu medical COVID din prima zi de activitate
“Un salariat, in prima zi de munca, isi face test COVID care iese pozitiv. Intra in concediu medical, cu izolare timp de 14 zile. La terminarea concediului medical, revine cu formular de concediu medical, dar nu are stagiu de cotizare in ultimele 12 luni, el lucrand ca si sofer Uber anterior angajarii. Se poate plati concediul medical pe perioada celor 14 zile?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).
Astfel, consideram ca textul se refera la venitul lunar din prima luna de activitate impartit la numarul de zile lucratoare din luna.
Prin urmare, in situatia in care un concediu medical se acorda fara stagiu de cotizare baza de calcul se stabileste astfel:
- daca exista venituri in ultimele 6 luni chiar daca nu integral cele 6 luni, baza de calcul se stabileste din media acestor venituri;
- daca nu exista venituri in ultimele 6 luni pentru ca salariatul a fost angajat in luna in care beneficiaza de concediu medical si nu a mai lucrat la alt angajator, baza de calcul se stabileste luand in calcul venitul lunar din prima luna de activitate.
In situatia expusa, daca salariatul nu a lucrat la alt angajator, veti lua in calcul venitul lunar din prima luna de activitate impartit la numarul de zile lucratoare din luna.
INTREBAREA NR. 4
Poprirea indemnizatiei pentru concediu medical pentru pensie alimentara
“Daca salariatul se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, se pot retine popririle pe salariu? Dar pensia alimentara? Daca nu, cum se poate justifica situatia executorilor judecatoresti, care pun presiune pe angajatori, in sensul ca nu se merge pana la 1/2 din salariul angajatului poprit?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 729 din Codul de procedura civila salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel. Urmarirea acestor drepturi se va putea face in limita a jumatate din cuantumul acestora.
In concluzie, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca poate fi urmarita numai pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel. Asadar, pensia alimentara care este obligatie de intretinere se retine din indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca (concediu medical).
INTREBAREA NR. 5
Certificat medical contact direct bolnav COVID pentru ziua in care salariatul a prestat activitate
“Care ar fi modalitatea de a plati un salariat care a lucrat intr-o zi in care sotia a fost depistata pozitiv la testul Covid? Pentru aceeasi zi salariatul primeste concediu medical pentru ca este contact direct al sotiei sale, dar certificatul de concediu medical este eliberat mai tarziu de catre medic. I se plateste medicalul care fiind de carantina este recuperat de la Stat. I se poate acorda o suma de bani luna urmatoare sub forma unui bonus, calculata in functie de salariul sau orar? Aceasta suma ar intra in baza de impozitare a contributiilor sociale si ar constitui venit din salarii la care se retine impozit? Daca da, ar trebui trecuta si ca suma nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 33 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in situatia in care asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, li se acorda certificat de concediu medical in aceeasi zi in care au desfasurat activitatea in cadrul programului complet de lucru, indemnizatia se va acorda numai pentru zilele urmatoare celei in care a fost acordat certificatul.
Astfel, legislatia permite sa nu se plateasca o zi din totalul zilelor de concediu medical doar in cazul in care salariatul se prezinta la medic dupa ce a prestat activitate in cadrul programului complet de lucru.
Astfel concediul medical poate fi diminuat cu o zi, ziua in care salariatul a prestat activitate.
INTREBAREA NR. 6
“Care este baza de calcul a concediului medical pentru o salariata revenita din concediu crestere copil? In prima luna de reluare a activitatii are concediu medical si prezinta adeverinta de la APISMB cu veniturile nete incasate.”
Raspunsul specialistului:
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Stagiul minim de asigurare se constituie si din insumarea perioadelor asimilate stagiului de asigurare prevazute la art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.
Aceste perioade sunt perioadele in care asiguratul:
a) beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;
c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;
d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 10 alin. (4) lit. a) din OUG 158/2005, in situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. a).
Ori salariata in ultimele 12 luni s-a aflat in concediu crestere copil. Stagiul de cotizare este constituit din zilele de activitate prestata si 11 luni de stagiu asimilat in care salariata s-a aflat in concediu crestere copil.
Se utilizeaza adeverinta de la Agentia pentru plati si inspectie sociala cu veniturile obtinute din indemnizatia pentru crestere copil. Veniturile nete lunare se impart la zilele lucratoare si nu la zilele calendaristice.
Astfel, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se costituie din veniturile realizate in luna in care salariata a prestat activitate si veniturile obtinute din indemnizatia pentru crestere copil.
INTREBAREA NR. 7
Concediu medical in continuare. Mod de stabilire a indemnizatiei
“In cadrul societatii, un angajat beneficiaza de CM incepand cu 01.01.2021 pana in 30.06.2021, cod 14. In momentul declansarii bolii avea stagiu de cotizare, platit din FNUASS 100%. In Ianurie si Februarie a avut o indemnizatie egala, fiind calculata astfel media zilnica * nr de zile din luna (20 zile). In Martie s-a pastrat aceeasi medie zilnica * 23 zile. Este corect calculul?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 33 alin. (2) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
In aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
In consecinta, intotdeauna cand exista un certificat medical in continuare acesta va fi privit ca facand parte din concediu initial si baza de calcul al concediului medical in continuare este baza de calcul al concediului medical initial.
In cazul in care concediu medical din luna martie este in continuarea concediului medical din luna ianuarie, se mentine media zilnica a bazei de calcul al concediului medical din luna ianuarie si se inmulteste cu numarul de zile lucratoare aferente de concediului medical din luna martie.
INTREBAREA NR. 8
Concediu medical in perioada suspendarii CIM. Posibilitatea anajatorului de a refuza plata. Baza de calcul
“Un angajat care are contractul suspendat de 3 luni a primit un certificat medical aferent carantinei. Are dreptul sa ii fie inregistrat certificatul medical, avand in vedere faptul ca acesta a anuntat despre acest CM la data la care a luat sfarsit si continua a avea CIM suspendat? Daca are dreptul la inregistrarea certificatului medical, cum i se calculeaza baza de calcul?”
Raspunsul specialistului:
Conform OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Art. 16. - (1) Asiguratii a caror incapacitate temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, concediul de odihna sau fara plata fiind intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
Art. 40. - (1) Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, cu respectarea prevederilor art. 361, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.
Astfel, in cazul in care salariatul s-a aflat in
concediu fara plata acesta se intrerupe si salariatul beneficiaza de concediu de carantina. De asemenea, consideram ca si in alta situatie de suspendare a contractului individual de munca un concediu medical primeaza.
Salariatul poate solicita plata indemnizatiei medicale daca nu au trecut mai mult de 90 de zile de la data la care era in drept sa solicite indemnizatia.
Faptul ca salariatul nu anunta angajatorul despre concediu medical anterior sa finalizarii perioadei de concediu medical nu reprezinta o cauza legala de refuz al certificatului medical.
Insa, daca concediul medical este un concediu medical cod 07 trebuie sa aplicati dispozitiile art. 20 alin. (2) din Legea 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic:
Art. 20 alin. (2) - Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
Din aceasta prevedere legala rezulta ca pot exista doua situatii:
1. activitatea salariatului putea fi realizata la domiciliu;
2. activitatea salariatului nu putea fi realizata la domiciliu.
In prima situatie, consideram ca angajatorul va refuza la plata concediul medical cod 07 intrucat salariatul nu avea dreptul la acest concediu cata vreme activitatea lui putea fi realizata la domiciliu.
In ceea de a doua situatie, consideram ca angajatorul are obligatia sa plateasca concediul medical (cu conditia ca certificatul medical sa indeplineasca conditiile prevazute de lege) intrucat salariatul avea dreptul la concediu medical cod 07, fapt pentru care s-a intrerupt suspendarea contractului de munca.
Conform art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).
La art. 9 alin. (2) este prevazut si concediu medical de carantina.
Prin urmare, veti constitui baza de calcul din veniturile pe care salariatul le-a realizat in ultimele 6 luni anterioare lunii in care beneficiaza de concediu medical.
Spre exemplu, salariatul beneficiaza de concediu medical in luna martie. Baza de calcul se constituie din veniturile realizate in perioada septembrie – februarie. Daca salariatul a realizat stagiu de cotizare doar in perioada septembrie – decembrie pentru ca in lunile ianuarie si februarie contractul individual de munca a fost suspendat, baza de calcul se stabileste din veniturile realizate in perioada septembrie-decembrie raportat la numarul de zile de stagiu de cotizare realizat in aceasta perioada.
INTREBAREA NR. 9
Salariat detasat in alt stat in concediu medical. In ce conditii beneficiaza de diurna?
“ Salariatii detasati transnational in baza documentului portabil A1, care in timpul perioadei de detasare au fost testati si depistati pozitiv Sars CoV2, pentru acestia si pentru alti colegi considerati contactii lor directi autoritatile din Austria dispunand masura carantinei si a izolarii, mai beneficiaza de diurna (indemnizatia) de detasare pentru cele 14 zile? Stim ca, potrivit art. 50 din Codul muncii, concediul medical, pentru care in speta noasta, trebuie sa facem demersuri in vederea obtinerii acestora de la Casa de Sanatate a Mun. Bucuresti, suspenda de drept contractul de munca si pentru aceasta perioada beneficiaza doar de indemnizatia de concediu medical. Exista vreo exceptie legala, in baza caruia pe langa indemnizatia de CM sa putem acorda si diurna, avand in vedere ca nu sunt in tara lor de origine si au nevoie sa se intretina si in cele 14 zile de carantina/izolare?”
Raspunsul specialistului:
Dispozitii legale referitoare la acordarea diurnei in perioada concediului medical in alt stat sunt reglementate in ceea ce priveste delegarea externa doar pentru perioada internarii in spital. Astfel, conform art. 7 alin. (4) din HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar:
(4) Pentru personalul trimis in strainatate in conditiile prezentei hotarari, in cazul in care cheltuielile pentru masa se suporta de catre partenerii externi, indemnizatia de deplasare este formata din 50% din diurna si 100% din indemnizatia de cazare, stabilite pentru tara in care are loc deplasarea, potrivit categoriei in care se incadreaza.
(5) Prevederile alin. (4) se aplica si personalului care pe timpul deplasarii in strainatate se interneaza in spital, pentru cazurile si in conditiile stabilite potrivit prezentei hotarari.
Daca salariatul nu este internat in spital inseamna ca nu beneficiaza de masa.
Exista o prevedere legala doar in privinta diurnei interne in art. 5 alin. (1) din HG 714/2018 care prevad astfel:
Persoana care in perioada delegarii isi pierde temporar capacitatea de munca, pe timpul incapacitatii, pe langa indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, beneficiaza de indemnizatia de delegare si de alocatia de cazare, dupa caz.
Avand in vedere scopul diurnei de suportare a cheltuielilor cu masa si a inconvenientelor determinate de dislocarea salariatului din mediul sau de viata obisnuit consideram ca diurna se acorda integral si in perioada in care salariatul se afla in concediu medical dar nu este internat in spital.
Aceasta, intrucat, el necesita sa se hraneasca si in aceasta perioada si continua sa fie dislocat din mediul sau de viata obisnuit.