Incadrarea deplasarii salariatului. Se stabileste in functie de motivul deplasarii?

Rodica Mantescu
Rodica Mantescu
21 Noiembrie 2024
21 Noiembrie 2024
Rodica Mantescu
Rodica Mantescu
detasarea transnationala a salariatilordeplasarea salariatilor
Incadrarea deplasarii salariatului. Se stabileste in functie de motivul deplasarii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform art. 5 din Legea 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale:

(1) Prezenta lege se aplica in situatia in care intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) iau decizia punerii in aplicare a uneia dintre urmatoarele masuri cu caracter transnational:
a) detasarea unui salariat pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
b )detasarea unui salariat la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.

Pentru a intelege mai bine cum se catalogheaza deplasarea unui salariat in alta tara, am apelat la un studiu de caz din PortalCodulMuncii, explicat de specialisti:

"As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste informatii, precum si orice alte detalii relevante care ar putea fi utile in acest context."


Raspunsul specialistilor: 


Nu ati precizat contextul deplasarii salariatului. Deplasarea in Elvetia poate fi incadrata la detasare transnationala.

Astfel, daca deplasarea salariatului se incadreaza intr-unul dintre cazurile mentionate mai sus, toate reglementarile privind detasarea transnationala este necesar sa fie respectate.

Cazul prevazut la lit. c) se refera la agentul de munca temporara, dar intrucat nu ati mentionat ca este vorba de munca prin agent de munca temporara, inteleg ca nu va aflati in aceasta situatie.

Asadar, daca salariatul se deplaseaza in Elvetia pentru ca angajatorul a incheiat un contract cu o entitate din acest stat, sau se deplaseaza la o entitate din acest stat care se afla in acelasi grup de intreprinderi cu angajatorul, este vorba de o detasare transnationala.

In cazul unei detasari transnationale a salariatului se incheie act aditional de detasare care va cuprinde:

a) elementele constitutive ale remuneratiei la care are dreptul salariatul, in conformitate cu legislatia aplicabila in statul membru gazda, si nivelul acestora;
b) cuantumul total al remuneratiei acordate salariatului pe perioada detasarii, cu evidentierea distincta a indemnizatiei specifice detasarii, atunci cand aceasta este acordata;
c) cheltuielile efectiv generate de detasare, precum transportul, cazarea si masa, precum si modalitatea de acordare sau de rambursare a acestora, respectiv modalitatea de asigurare a transportului, cazarii sau mesei, dupa caz;
d) linkul catre site-ul oficial national unic creat de statul membru gazda in conformitate cu art. 5 alin. (2) din Directiva 2014/67/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 mai 2014 privind asigurarea respectariiaplicarii Directivei 96/71/CE privind detasarealucratorilor in cadrul prestarii de servicii si de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.024/2012.
Elementele prevazute la la alin. (1) lit. a) si d) nu se aplica in cazul in care durata detasarii este mai mica sau egala cu 7 zile consecutive.

In plus actul aditional trebuie sa cuprinda si elementele prevazute la art. 18 alin. (1) din Codul muncii respectiv:

a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurariiactivitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.

Este necesar ca angajatorul din Romania sa obtina document portabil A1 pentru a nu plati contributiile sociale in Elvetia. Daca angajatorul roman nu obtine documentul portabil A1, va plati contributiile sociale in Elvetia. Mai mult, in cazul in care nu obtine documentul protabil A1, este necesar sa se intereseze in Elvetia in ce masura si in ce conditii salariatul pot presta activitate pe teritoriul acestui fara acest document portabil A1.

In cazul unei detasari transnationale, angajatorul roman trebuie sa plateasca salariatului salariul, transportul, cazarea, masa si o indemnizatie de detasare transnationala.

GHIDUL "Detasarea transnationala a salariatilor" - explica in detaliu regulile cu privire la detasarea lucratorilor din si in Romania!

Din lucrare aflati ce obligatii aveti, ce documente este necesar sa intocmiti, precum si modalitatea legala de intocmire, astfel incat sa nu riscati nimic, detalii AICI >>>

Daca deplasarea salariatului nu se incadreaza la detasarea transnationala, cel mai probabil salariatul se deplaseaza in Elvetia sa desfasoare activitate pentru o entitate din acest stat.

In aceasta situatie este necesar sa se incheie contract individual de munca cu entitatea din Elvetia, iar acest angajator este responsabil de plata tututor drepturilor salariatului.

Pentru alte detalii va rog sa reveniti cu precizarea motivului deplasarii pentru a putea sa incadrez deplasarea salariatului intr-unul dintre cazurile legale.
 
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]