Stagiul de cotizare si vechimea in munca sunt doua notiuni fundamentale care de nenumarate ori se confunda.
Potrivit Casei Nationale de Pensii Publice, stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Cu alte cuvinte, stagiul de cotizare este perioada in care o persoana a platit contributiile sociale . Stagiul de cotizare include contributiile platite atat de angajator, cat si de angajat pentru asigurarile sociale de stat, inclusiv cele pentru pensie, sanatate si alte beneficii sociale.
De asemenea, la stagiul de cotizare se iau in calcul si perioadele in care o persoana a lucrat legal si in alte tari europene, unde si-a platit contributiile de stat. Perioada in care o persoana s-a aflat in somaj este considerata si ea stagiu de cotizare.
Asadar, daca o persoana nu lucreaza intr-un anumit moment, dar primeste beneficii de somaj, acea perioada va contribui la stagiul sau de cotizare.
Totusi, exista o exceptie importanta: daca persoana a desfasurat activitati ca persoana fizica autorizata (PFA) sau a avut un alt tip de activitate independenta si nu a platit contributiile sociale corespunzatoare (CAS si CASS), acea perioada nu va fi inclusa in stagiul de cotizare.
Iata un studiu de caz relevant pentru calcului vechimii in munca, prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:
"Un salariat are trecut in carnetul de munca "Asigurat cf OUG 41/2000" respectiv "Asigurat cf art. 5 alin 1 pct IV Lege 19/2000". Aceasta perioada constituie "vechime in munca" la calculul sporului de vechime? Societatea noastra are in CCM prevazut spor de vechime."
Raspunsul specialistilor:
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Pana la data de 1 aprilie 2001, dovada realizarii stagiului de cotizare se face cu carnetul de munca, iar dupa aceasta data, acesta rezulta din declaratiile nominale de asigurare (D112) depuse de angajator la casa teritoriala de pensii pana la data de 31 decembrie 2010, respectiv la ANAF incepand cu 1 ianuarie 2011.
Dupa cum se stie, adeverintele care atesta vechimea in munca sunt eliberate de fostii angajatori, unitatile succesoare sau Directiile judetene ale Arhivelor Nationale. Aceasta precizare vizeaza perioade de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001. Ulterior acestei date, evidenta asiguratilor se realizeaza electronic.
Vechimea in munca are o semnificatie diferita fata de notiunea de stagiu de cotizare in sensul ca prima se refera la perioada de timp in care este prestata activitate in baza unui contract individual de munca, iar cea de-a doua la perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
In ceea ce priveste vechimea in munca, aceasta notiune este reglementata in Codul muncii si reprezinta perioada de timp in care un angajat a prestat o anumita munca, in baza unui contract individual de munca.
Vechime in munca se considera perioada cat o persoana a activat in calitate de angajat, indiferent de felul contractului de munca si de modul de remunerare a muncii.
In alineatul 5 din articolul 16 din Codul muncii, intalnim definitia vechimii in munca.
Astfel, vechimea in munca reprezinta munca prestata in temeiul unui contract individual de munca.
Legiuitorul a extins conceptul de vechime in munca/serviciu/specialitate/gradul profesional pentru anumite perioade care nu presupun prestarea muncii ce face obiectul contractului individual de munca, in considerarea principiului solidaritatii.
Aceasta in mod similar cu extinderea conceptului de stagiu de asigurare/cotizare in sistemele de asigurari sociale prin conceptul de perioade asimilate/necontributive, care nu presupun plata contributiilor sociale, in vederea stabilirii drepturilor prevazute de legislatia de asigurari sociale.
Astfel, vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte.
In consecinta, incepand cu 1 aprilie 2001, drepturile de pensie se stabilesc in functie de stagiul de cotizare. Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi perioada studiilor universitare.
In conformitate cu noua lege a pensiilor nr. 360/2023, art. 3 litera q) - stagiul de cotizare este perioada de timp constituita din stagiul de cotizare contributiv, precum si perioadele asimilate si perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii;
Totodata, la lit.i) a aceluiasi articol se prevede ca perioade asimilate sunt perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au platit contributii de asigurari sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare in sistemul public de pensii si care se valorifica la stabilirea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prezentei legi, daca persoana a fost asigurata in sistemul public;
Articolul 14 alin. (1) din legea 360 din 2023 prevede ca in sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade in care asiguratul:
a) a urmat cursurile de zi sau, dupa caz, cu frecventa ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare initiala, cu conditia absolvirii acestora/acestuia cu diploma, diploma de licenta, diploma de master sau diploma de doctor, dupa caz;
b) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
c) a beneficiat in perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
d) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv 7 ani.
Prin urmare, perioadele asimilate stabilite expres de lege, inclusiv legislatie speciala, se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de lg 360/2023, inclusiv din perspectiva cuantumului.
Conform art.18 2 din Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata.
Dvs. ati mentionat prevederile legii 19/2000 si aleOUG 41/2000, care se refera la stagiul de cotizare. Conform art. 5 alin.(1) pct. IV din legea 19/2000:
(1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
Prin urmare, in functie de activitatea desfasurata de persoana respectiva, in baza unui cim, raport de munca, activitate independenta, perioada respectiva poate sau nu sa constituie vechime in munca.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Avand in vedere ca se regasesc in cartea de munca aceste prevederi, trebuie sa retineti ca , in conformitate cu Decretul 92/11976 ( abrogat), carnetul de munca este actul oficial prin care se dovedeste vechimea in munca, vechimea neintrerupta in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite, retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta. In carnetul de munca se inscriu datele cu privire la situatiile aratate la alin. (1), precum si cele privind starea civila, pregatirea scolara si pregatirea profesionala a titularului, recompensele si orice alte situatii care, potrivit dispozitiilor legale, se mentioneaza in carnetul de munca.
Carnetul de munca se intocmea pentru personalul incadrat pe baza de contract de munca si pentru membrii cooperativelor mestesugaresti. Pentru fiecare persoana se intocmea un singur carnet de munca
In concluzie, apreciem ca activitatea regasita in carnetul de munca poate fi considerata vechime in munca daca aceasta a fost desfasurata in temeiul unui CIM, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, in conditiile legii.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.