Tratamentul fiscal al diurnei acordate administratorilor si directorilor care au incheiat contract de mandat

Mara Dobrin
Mara Dobrin
23 Octombrie 2024
23 Octombrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
diurna acordata administratordiurna directordiurna contract mandat
Tratamentul fiscal al diurnei acordate administratorilor si directorilor care au incheiat contract de mandat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Administratorii si directorii care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat/administrare au dreptul la diurna neimpozabila in limita plafonului stabilit de Codul fiscal in peri-oadele in care se deplaseaza in interesul societatii.

Astfel, acestia pot beneficia de diurna neimpozabila si fara a intra in baza de calcul al contri-butiilor sociale in cuantum de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, dar fara a se puteadepasi nivelul a 3 remuneratii minime prevazute in contractul de mandat/administrare.

In acest sens, art. 76 alin. (2) lit. m) si art. 142 lit. j) din Codul fiscal prevad ca intra in bazade calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale:

− indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru aco-perirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii in alta localitate,in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului demandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistemdualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic;

(ii) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului,pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter tem-porar, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic.

Plafonul aferent valorii a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic se calculeaza prin rapor-tarea celor 3 remuneratii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada deplasarii.


Exemplu de calcul al diurnei netaxabile cu taxele salariale in cazul administratorului


Un administrator de societate isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat incare este mentionata o remuneratie in cuantum de 2.000 lei. Administratorul se deplaseaza in tara, in luna mai a anului 2024, pentru o perioada de 5 zilein interesul societatii.

Diurna stabilita pentru personalul institutiilor publice in tara este de 23 lei/zi. Plafonul de 2,5 orinivelul pentru institutii publice este 57,5 lei/zi. Se compara aceasta suma cu limita a 3 remuneratiide care beneficiaza administratorul si se acorda suma mai mica.


2.000 x 3 / 22 = 272,72 lei, unde 22 reprezinta zilele lucratoare din luna


Diurna de care poate beneficia administratorul fara taxe salariale este in cuantum de 57,5 lei/zi calendaristica. Administratorul poate beneficia pentru cele 5 zile de diurna fara taxe salariale in suma de287,5 lei (57,5 x 5). Administratorul se deplaseaza in Germania, in luna mai a anului 2024, pentru o perioada de 5 zile in interesul societatii.

Diurna stabilita pentru deplasarea personalului institutiilor publice in Germania este de 35euro/zi. Plafonul de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice este 87,5 euro/zi. Se compara aceastasuma cu limita a 3 remuneratii de care beneficiaza administratorul si se acorda suma mai mica.


2.000 x 3 / 22 = 272,72 lei, unde 22 reprezinta numarul de zile lucratoare din luna


87,5 euro x 5 euro = 437,5 lei


Diurna de care poate beneficia administratorul fara taxe salariale este in cuantum de 272,72 lei/zi calendaristica. Administratorul poate beneficia pentru cele 5 zile de deplasare de diurna fara taxe salarialein suma de 1.364 lei (272,72 x 5).

 

...mai multe studii de caz utile si explicatii in Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate”, vezi AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]