Administratorii si directorii care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat/administrare au dreptul la diurna neimpozabila in limita plafonului stabilit de Codul fiscal in peri-oadele in care se deplaseaza in interesul societatii.
Astfel, acestia pot beneficia de diurna neimpozabila si fara a intra in baza de calcul al contri-butiilor sociale in cuantum de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, dar fara a se puteadepasi nivelul a 3 remuneratii minime prevazute in contractul de mandat/administrare.
In acest sens, art. 76 alin. (2) lit. m) si art. 142 lit. j) din Codul fiscal prevad ca intra in bazade calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale:
− indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru aco-perirea cheltuielilor de transport si cazare primite pe perioada deplasarii in alta localitate,in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului demandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistemdualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, precum si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic;
(ii) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului,pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter tem-porar, in limita a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic.
Plafonul aferent valorii a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic se calculeaza prin rapor-tarea celor 3 remuneratii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada deplasarii.
Exemplu de calcul al diurnei netaxabile cu taxele salariale in cazul administratorului
Un administrator de societate isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat incare este mentionata o remuneratie in cuantum de 2.000 lei. Administratorul se deplaseaza in tara, in luna mai a anului 2024, pentru o perioada de 5 zilein interesul societatii.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Diurna stabilita pentru personalul institutiilor publice in tara este de 23 lei/zi. Plafonul de 2,5 orinivelul pentru institutii publice este 57,5 lei/zi. Se compara aceasta suma cu limita a 3 remuneratiide care beneficiaza administratorul si se acorda suma mai mica.
2.000 x 3 / 22 = 272,72 lei, unde 22 reprezinta zilele lucratoare din luna
Diurna de care poate beneficia administratorul fara taxe salariale este in cuantum de 57,5 lei/zi calendaristica. Administratorul poate beneficia pentru cele 5 zile de diurna fara taxe salariale in suma de287,5 lei (57,5 x 5). Administratorul se deplaseaza in Germania, in luna mai a anului 2024, pentru o perioada de 5 zile in interesul societatii.
Diurna stabilita pentru deplasarea personalului institutiilor publice in Germania este de 35euro/zi. Plafonul de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice este 87,5 euro/zi. Se compara aceastasuma cu limita a 3 remuneratii de care beneficiaza administratorul si se acorda suma mai mica.
2.000 x 3 / 22 = 272,72 lei, unde 22 reprezinta numarul de zile lucratoare din luna
87,5 euro x 5 euro = 437,5 lei
Diurna de care poate beneficia administratorul fara taxe salariale este in cuantum de 272,72 lei/zi calendaristica. Administratorul poate beneficia pentru cele 5 zile de deplasare de diurna fara taxe salarialein suma de 1.364 lei (272,72 x 5).
...mai multe studii de caz utile si explicatii in Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate”, vezi AICI >>>