Numarul MEDIU al salariatilor pentru intocmirea situatiilor financiare. Cum se determina?

numar mediu salariaticum se determina numarul mediu de salariatiNumarul mediu al salariatilorcalcul numar mediu salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ghidul privind aplicarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1.802/2014 cuprinde o serie de explicaíi cuprivire la indicatorii utilizati in scopul stabilirii criteriilor de marime pentru intocmirea situatiilor financiare.

Acesta precizeaza ca numarul mediu de salariati se determina dupa metodologia stabilita de Institutul National de Statistica.

Definitia data de Institutul national de statistica indicatorului „Numarul mediu al salariatilor” este urmatoarea:

„Numarul mediu al salariatilor cuprinde persoanele angajate cu contract de munca/raport de serviciu pe durata determinata sau nedeterminata (inclusiv lucratorii sezonieri, managerul sau administratorul), al caror contract de munca/raport de serviciu nu a fost suspendat in anul de referinta.



"Numarul efectiv de salariati la 31.12.2018 care trebuie completat in bilantul contabil include si contractele de munca care sunt suspendate pentru concediu crestere copil?"



Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati (exclusiv cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat), inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare, impartita la numarul total al zilelor calendaristice.


ATENTIE!

In efectivul zilnic de salariati luat in calculul numarului mediu sunt cuprinse persoanele cu contract individual de munca/raport de serviciu pe durata determinata sau nedeterminata (inclusiv lucratorii sezonieri, managerul sau administratorul), al caror contract de munca/raport de serviciu nu a fost suspendat.

In calculul numarului mediu se cuprind si salariatii aflati in incapacitate temporara de lucru (concediu medical) pe perioada cand acestia sunt platiti din fondul de salarii.


Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca.


Este demn de mentionat ca in efectivul de salariati luat in calculul numarului mediu se includ numai persoanele care au fost platite.

Din efectivul zilnic de salariati luat in calculul numarului mediu se exclud salariatii aflati in concediu fara plata, greva, detasati la lucru in strainatate.

Salariatii detasati se iau in calculul numarului mediu la unitatea de la care isi incaseaza drepturile salariale. Salariatii aflati in delegare se iau in calcul la unitatea care i-a delegat. Persoanele angajate ca sezonieri vor fi incadrate in categoria „salariati” in cazul in care au fost angajate pe baza de contract de munca.


IMPORTANT: ce se intampla cu femeile aflate in CIC?

In zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare se ia in calcul ca efectiv zilnic numarul salariatilor din ziua precedenta, cu exceptia celor al caror contract de munca/raport de serviciu a incetat in aceasta zi. In cazul cand unitatea a fost infiintata sau si-a incetat activitatea in cursul anului, se iau in calcul efectivele zilnice numai pentru perioada in care a functionat, iar suma rezultata se imparte la numarul total al zilelor calendaristice din an.”

Pe perioada in care salariatii se afla in concediu pentru cresterea copilului, contractul individual de munca al acestora este suspendat din initiativa salariatului potrivit art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. Prin urmare la calculul numarului mediu al salariatilor nu se includ persoanele al caror contract de munca a fost suspendat in situatia concediului pentru cresterea copilului.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>




de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
numar mediu salariaticum se determina numarul mediu de salariatiNumarul mediu al salariatilorcalcul numar mediu salariati

Data aparitiei: 09 Mai 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Numarul MEDIU al salariatilor pentru intocmirea situatiilor financiare. Cum se determina? Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post instructor de aerobicfitnessIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un draft de fisa de post pentru pozitia de instructor de aerobic-fitness - cod 342304 (cu atributii de trainer yoga).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentru zugravIntrebare: As dori o fisa post pentru zugrav .Multumesc !
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]