Suspendarea contractului de munca. Ce efecte are, cand poate interveni si studii de caz utile oricarui angajator

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
29 Septembrie 2023
29 Septembrie 2023
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
suspendarea contractului de muncasuspendare cimsuspendare cim 2023
Suspendarea contractului de munca. Ce efecte are, cand poate interveni si studii de caz utile oricarui angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce inseamna suspendarea contractului de munca?

Suspendarea contractului individual de munca nu a fost niciodata un subiect simplu si nici macar unul preferat de profesionistii din dreptul muncii.
 
Codul Muncii aloca 6 dintre cele mai importante articole din tot cuprinsul sau acestui subiect vital. Important de retinut este ca in aceasta zona, sunt si printre cele mai multe greseli, implicit sanctiuni, amenzi si litigii de munca.

De asemenea, suspendarea CIM nu inseamna ca va avea loc si incetarea contractului de munca. Asa ca, atat salariatii cat si angajatorii trebuie sa fie la curent cu legislatia in vigoare.

Cum procedam cand se doreste suspendarea contractului de munca pentru angajatul aflat in concediu de incapacitate temporara de munca? Dar cand salariatul este arestat?

Gasiti toate NOUTATILE din legislatia muncii intr-o lucrare UNICAT in Romania: Codul muncii actualizat, DETALII AICI >>>

Asa cum prevede art. 49 din Codul Muncii, la alin. (1) suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
 


Atentie la faptul ca suspendarea CIM (contract individual de munca) implica in mod direct suspendarea prestarii muncii de catre salariat si implicit plata drepturilor de natura salariala de catre angajator.

In ce consta suspendarea contractului de munca
 

Va reamintim ca, asa cum prevede legea in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Gasiti aici un Model contract individual de munca

Suspendarea de drept


Art. 50. - Codul Muncii:

Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:

a) concediu de maternitate;

b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;

c) carantina;

d) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;

e) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;

f) forta majora;

g) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;

h) de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;

i) in alte cazuri expres prevazute de lege.

Gasiti toate NOUTATILE din legislatia muncii intr-o lucrare UNICAT in Romania: Codul muncii actualizat, DETALII AICI >>>

Suspendarea din initiativa salariatului
 

Potrivit Art. 51. - Codul Muncii:

(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

c) concediu paternal;

d) concediu pentru formare profesionala;

e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;

f) participarea la greva.

(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Suspendarea din initiativa angajatorului
 

Va reamintim ca Art. 52 din Codul Muncii, prevede ca:

(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;

b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;

c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

d) pe durata detasarii;

e) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.

(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Gasiti toate NOUTATILE din legislatia muncii intr-o lucrare UNICAT in Romania: Codul muncii actualizat, DETALII AICI >>>

Suspendarea prin acordul partilor
 

De asemenea,Art. 54 din Codul Muncii prevede:

Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Efectele suspendarii contractului individual de munca
 

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Asa cum prevede art. 49 din Codul Muncii:

(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

(4) In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

(6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Cand inceteaza suspendarea contractului de munca?
 

La momentul in care termenul prevazut in cererea de suspendare va expira. Evident ca exista cazuri particulare de suspendare a CIM, asa cum o constituie concediul de crestere a copilului.

Mai jos un exemplu in acest sens:

Angajator .............................................................................................

Adresa ..................................................................................................

Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....

C.U.I. ....................................................................................................

Telefon: ......................................./Fax: ..............................................

DECIZIE DE Suspendare a contractulUI individual de munca - concediu pentru creSterea copilului

DECIZIA Nr. ....................

Data ..........................

Administratorul SC ......................................................................................dl/d-na..............................................................................;

Avand in vedere cererea inregistrata sub nr...................din data.................... prin care dl/dna .........................................................avand functia de ............................. solicita concediu pentru ..................................................................................................., certificatul de nastere al copilului ............................................ precum si adeverinta nr. ................./........................ eliberata de angajatorul sotului/sotiei

In baza prevederilor O.U.G. nr. 111/2010 si art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii;

In temeiul prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile si a prerogativelor stabilite prin actul constitutiv al societatii,

DECIDE:

Art. 1. – Incepand cu data de ............................... se suspenda contractul individual de munca al d-lui/dnei .......................................................................... avand functia de ......................................... in cadrul societatii, conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.

Art. 2. – Suspendarea este dispusa pe o perioada de .... ani2 .

Art. 3. – Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 45 de zile, la Tribunalul …...3.

Art. 4. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.

(2) Prezenta decizie isi produce efectele incepand cu data de .......................... .

REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR4,

…………………………………………….

L.S.

Suspendarea contractului de munca afecteaza vechimea?

 

Conform art. 16 alin. (5) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Astfel, doar zilele in care salariatul presteaza munca sunt considerate vechime in munca.

Prin exceptie, in anumite situatii legea prevede ca o perioada reprezinta vechime in munca desi salariatul nu a prestat actrivitate. Acesta este cazul, spre exemplu, al perioadei in care o persoana beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, cu privire la care OUG 111/2010 stabileste ca aceasta perioada reprezinta vechime in munca.

Gasiti toate NOUTATILE din legislatia muncii intr-o lucrare UNICAT in Romania: Codul muncii actualizat, DETALII AICI >>>

Cum se inregistreaza suspendarea contractului de munca in REVISAL
 

Conform art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), angajatorul are obligatia inregistrarii in Revisal a perioadei si a cauzelor de suspendare precum si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
In concluzie, orice suspendare a contractului de munca cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in Revisal, conform PortalCodulMuncii.


De exemplu, perioada de concediu fara plata se inregistreaza in Declaratia 112 ca ore suspendate.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]