Diurna interna/externa 2024. Cand si cum se acorda

Mara Dobrin
Mara Dobrin
22 Octombrie 2024
22 Octombrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
diurna 2024diurna internadiurna externa
Diurna interna/externa 2024. Cand si cum se acorda
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, in Romania, legea prevede ca pe durata detasarii si a delegarii, salariatii au dreptul la plata unei sume de bani pe care o regasim in legislatie atat sub denumirea de indemnizatie de delegare/detasare, cat si sub denumirea de diurna.

Ce inseamna diurna

Concret, diurna, sau mai exact, rolul acestei sume de bani este acela de a compensa cheltuielile suplimentare de hrana si intretinere prilejuite de dislocarea salariatului din mediul sau de viata obisnuit.

Codul muncii nu defineste diurna, ci doar stabileste dreptul salariatilor la acordarea acestei ape durata delegarii si a detasarii.

Cand se acorda diurna

Asa cum am specificat deja, diurna se acorda atunci cand salariatul nu se afla la locul sau obisnuit de munca, adica se afla in detasare sau delegare. 

Concret, conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbareatemporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Atunci cand angajatorul dispune masura temporara a detasarii, contractul individual de muncaincheiat cu salariatul se suspenda pe toata durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) dinCodul muncii (cu exceptia detasarii transnationale).

Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciuin afara locului sau de munca.

Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator, lucrari sau sarcinicorespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

 

Cum se acorda diurna - conditii acordare

Pentru a se bucura de diurna, un salariat trebuie sa fie ori detasat ori delegat de la locul de munca.

 

Conditii acordare diurna interna


 Concret, va beneficia de diurna interna in 2024 un salariat care se deplaseaza in scop de serviciu, pe teritoriul Romaniei. De asemenea, conform Codului Muncii,  poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice.

Conform Ordinului nr. 1.235/ 2023, emis de Ministerul Finantelor, s-a actualizat cuantumul indemnizatiei de delegare

De la 1 aprilie 2023:

a) cuantumul indemnizatiei de delegare prevazute la art. 1 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului se majoreaza la 23 lei;
b) cuantumul alocatiei de cazare prevazute la art. 1 alin. (2) lit. b) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 se majoreaza la 265 lei;
c) cuantumul indemnizatiei de detasare prevazute la art. 4 alin. (1) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 se majoreaza la 23 lei.


Precizam ca pentru diurna interna, suma maxim deductibila este de 57.5 lei/zi, incepand cu 1 aprilie 2023.


Conditii acordare diurna externa 

 

Perioada in care salariatul are dreptul la diurna neimpozabila se stabileste in conformitate cu prevederile art. 7 1 din HG 518/1995:

Asadar, pentru a beneficia de acodarea diurnei externe, salariatul va respecta conditiile de mai sus, prevazute de HG mai sus mentionata:

Art. 7.1

(1) Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
(2) Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Noutati privind diurna acordata lucratorilor detasati. Ce verifica inspectorii ITM?

GHIDUL Detasarea transnationala a salariatilor - explica in detaliu regulile cu privire la detasarea lucratorilor din si in Romania, inclusiv modificarile aduse de recentul Ordin 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, DETALII AICI >>>


Tabel diurna externa 


Plafonul neimpozabil pentru diurna in strainatate este 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna pentru personalul roman trimis in strainatate, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.


Va reamintim ca, potrivit HG nr.518/1995, diurna in valuta se diferentiaza pe doua categorii si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei, iar valoarea acesteia poate fi consultata AICI.

 

Diurna in mediul privat vs in sectorul bugetar

Pe durata delegarii/detasarii salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport si decazare, precum si la o indemnizatie de delegare.

a) In sectorul privat, aceste drepturi se acorda in conditiile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.

b) In sectorul bugetar, aceste drepturi se acorda potrivit normelor cuprinse in HotarareaGuvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului si Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Practic, la calculul diurnei de deplasare in tara sau in afara tarii, prin delegatie interna sau externa se vor folosi zile calendaristice, fiecare 24 de ore scurse fiind considerate zile de deplasare. Astfel, valoarea minima a diurnei legale este cea impusa de legislatie - diurna pentru angajatii din sectorul public - autoritati si institutii publice.

In cazul diurnei externe, perioada pentru care se acorda acesta indemnizatie se determina in functie de mijlocul de transport cu care se efectueaza deplasarea, astfel:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, dar si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Prin Ordinul 1235/2023, emis de Ministerul Finantelor, a fost actualizat cuantumului indemnizatiei de delegare. Prin urmare:
„Incepand cu data de 1 aprilie 2023:
a) cuantumul indemnizatiei de delegare prevazute la art. 1 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului se majoreaza la 23 lei;
b) cuantumul alocatiei de cazare prevazute la art. 1 alin. (2) lit. b) din anexa la HG 714/2018 se majoreaza la 265 lei;

c) cuantumul indemnizatiei de detasare prevazute la art. 4 alin. (1) din anexa la HG 714/2018 se majoreaza la 23 lei.


Astfel, cuantumul  diurnei in 2024 este urmatorul:

Diurna interna - angajatorul poate acorda minim 23 lei pe zi, dar suma poate fi mai mare chiar de 2,5 ori, ajungand la maxim 57,5 lei/zi. In ceea ce priveste alocatia de cazare, aceasta poate fi acordata in cuantumul de 265 de lei/zi. Pentru diurna externa - suma minima difera in functie de tara,  iar valoarea maxima este de pana 2,5 ori mai mare.

 

Diurna vs indemnizatia de mobilitate

Va informam ca, potrivit legii, diurna si indemnizatia de mobilitate se acorda in situatii diferite, asa cum urmeaza sa vedem. Concret, daca salariatul nu are un loc de munca fix, ci isi desfasoara activitatea in mai multe locuri de munca, aceste locuri de munca se inscriu la pct. 2 de la lit. E din modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin O.M.M.S.S. nr. 2.171/2022.

 In acest caz, s-a inscris la pct. 2 in contractul individual de munca o clauza de mobilitate, iar salariatul nu are dreptul la diurna cand se deplaseaza la locurile de munca inscrise in contractul individual de munca.

In cazul unei clauze de mobilitate, salariatul are dreptul la prestatii pentru mobilitate cum ar fi indemnizatia de mobilitate, iar aceasta are un tratament fiscal distinct de cel al diurnei.

Indemnizatia de mobilitate nu este venit impozabil daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii, potrivit Codului Fiscal:

1) se incadreaza in plafonul zilnic de 2,5 ori diurna stabilita pentru institutii publice (57,5 lei/zi);
2) se incadreaza in plafonul lunar de 33% din salariul de baza brut 
3) durata deplasarii trebuie sa fie de cel putin 12 ore si sa aiba loc intr-o localitate aflata la odistanta de cel putin 5 km.

Cum se calculeaza diurna

Intotdeauna, la stabilirea diurnei maxime neimpozabile, pentru a respecta conditiile legii, se efectueaza doua calcule:

1) 2,5 x diurna stabilita pentru institutii publice;
2) salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca x 3 : numarul de zile lucratoare.

Se compara cele doua rezultate. Suma mai mica reprezinta diurna maxima neimpozabila.
Plafonul diurnei neimpozabile se stabileste pentru fiecare luna tinand cont de numarul zilelor lucratoare ale lunii.


Comandati acum exemplarul dvs. din Detasarea transnationala a salariatilor

Imbina comentariile specialistilor privind noile aspecte legislative, cu studii de caz rezolvate. Va furnizeaza astfel raspunsurile la toate intrebarile care va framanta, detalii AICI >>>

 

 Exemplu calcul diurna interna 


Formula de calcul pentru plafonul maxim neimpozabil este: Salariul brut x 3 x nr. de zile pentru care se cuvine diurna / nr. zile lucratoare din luna.

Diurna interna zilnica = 23 lei/zi x 2,5 = 57,5 lei/zi
Diurna interna aferenta pentru 21 zile de deplasare (de exemplu) = 57,5 lei/zi x 21 zile = 1.207,5 lei

Pentru un salariu de incadrare de 3.300 lei, diurna interna maxim neimpozabila care se poate acorda pentru cele 21 zile de deplasare in luna cu 21 zile lucratoare se calculeaza astfel : 3.300 lei x 3 x 21 zi de deplasare / 21 zile lucratoare in luna = 9.900 lei.

Asadar, cele doua limite sunt:
- 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar, adica 1.207,5 lei;
- maxim 3 salarii de baza, adica 9.900 lei.

Prin urmare, diurna maxim neimpozabila ce se poate acorda este suma cea mai mica rezultata din cele doua limite calculate, adica 1.207,5 lei.

 

 Exemplu calcul diurna externa  
 

 Diurna zilnica legala pentru Italia: 35 Euro.
- Plafon neimpozabil: 35 Euro x 2,5 = 87,5 Euro
- Rata de schimb: 5 lei/Euro (aproximativ).
- Diurna zilnica in lei: 87,5 Euro 5 = 437,5 lei
Presupunand ca salariul de baza este de 5.000 lei, calculul pentru plafonul de 3 salarii de baza pe zi in luna septembrie 2024 care are 21 zile lucratoare, este: 5.000 lei * 3 = 15.000 lei; 15.000 lei/21 zile = 714,29 lei/zi

Comparand cele doua rezultate, rezulta ca suma de 437,50 lei mai mica decat suma de 714,29 lei, deci suma de 437,5 lei pe zi este diurna maxima neimpozabila.

Intrebari frecvente referitoare la diurna

Diurna se acorda si pentru zilele de weekend?    
 

Conform art. 44 alin.  (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Astfel, dreptul la indemnizatia de delegare apartine salariatului delegat iar acordarea acesteia se face pe toata durata delegarii nu doar in zilele lucratoare. Aceasta concluzie deriva din scopul acordarii diurnei acela de a acoperi cheltuielile de hrana si a celor marunte uzuale intrucat aceste cheltuieli sunt efectuate de salariatul delegat atat in zilele lucratoare cat si in cele nelucratoare.


 Diurna se impoziteaza? 
 

Potrivit legii,  pentru ca diurna sa nu fie impozabila, trebuie sa se incadreze in plafonul stabilit prin Codul Fiscal. Concret, diurna nu este impozabila si taxabila cu contributii sociale daca se incadreaza in plafonul de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, dar nu mai mult de 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat. Aceste aspecte sunt prevazute si reglementate la art. 76 alin. (2) lit. k) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal.

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]