Cine plateste indemnizatia de detasare? Ce prevede legea nr. 16/2017

Mara Dobrin
Mara Dobrin
05 Septembrie 2018
05 Septembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
indemnizatia de detasaredetasare 2018legea 16/2017diurna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, potrivit art. 46 alin. (4) din Codul muncii salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Salariatii detasati sau delegati au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) si 46 alin. (4) din Codul muncii.


Detasare sau formare profesionala? Ce se intampla cand salariatul pleaca in strainatate, cum se transmite in REVISAL?

Angajatorii trebuie sa faca bine diferenta intre detasarea unui salariat si conceptul de formare profesionala, fiind situatii cu totul diferite. In special cand se are in vedere parasirea tarii, pentru oricare dintre cazurile de mai sus.

Conform art. 196 alin. (2) din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

...vezi multe despre detasare vs formare profesionala aici >>>


"Societatii ii sunt detasati 2 angajati de la alta firma. Care este valoarea indemnizatiei de detasare si cine o plateste?"


Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:


Pe durata detasarii si a delegarii, salariatii au dreptul la plata unei sume de bani pe care o regasim in legislatie atat sub denumirea de indemnizatie de delegare/detasare cat si sub denumirea de diurna.

In Legea 16/2017 se foloseste termenul de indemnizatie de detasare. Astfel, indemnizatia de detasare prevazuta de Legea 16/2017 reprezinta diurna.

Indemnizatia de detasare se plateste de angajatorul care i-a detasat pe salariati si nu de angajatorul unde salariatii sunt detasati.
Angajatorul unde salariatii sunt detasati ii vor plati acestuia drepturile salariale insa indemnizatia de detasare este in sarcina angajatorului care i-a detasat pe salariati.

ATENTIE!

Daca angajatorul la care salariatii sunt detasati le platesc acestora sume cu titlu de diurna risca reincadrarea acestor sume in venituri salariale.

Date fiind aceste circumstante, indemnizatia de detasare se plateste de angajatorul care detaseaza salariatii in cuantumul negociat cu salariatul. Insa, doar diurna acordata in limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice nu se taxeaza cu impozit pe venit si contributii sociale.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]