Indemnizatia de neconcurenta. Depunem Declaratia 112?

25 Iunie 2013
25 Iunie 2013
Contributiideclaratia 112indemnizatia de neconcurentaasigurari sociale de sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform art. 21 din Codul muncii, angajatorul poate plati o indemnizatie de neconcurenta de cel putin 50% din media veniturilor salariatului pe ultimele 6 luni. Vom vedea astfel care sunt  contributiile (angajat si angajator) care se platesc pentru indemnizatia de neconcurenta si care este baza legala pentru acestea.

Solutia consultantului:

Clauza de neconcurenta este reglementata de art. 21 - 24 din Codul muncii. Plata indemnizatiei de neconcurenta se face lunar avand in vedere faptul ca la art. 21 din Codul muncii se prevede ca partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare. Asadar, indemnizatia de neconcurenta este lunara.

Asupra indemnizatiei de neconcurenta se datoreaza impozit pe venit si contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat). Totodata, indemnizatia de neconcurenta se declara in formularul 112.

In opinia noastra, indemnizatia de neconcurenta se va raporta in Anexa nr.1.2 Asigurat a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate astfel:

- In caseta Asigurat / neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate se selecteaza 2 - neasigurat

- In caseta Asigurat in sistemul de asigurari pentru somaj se selecteaza 2 -  neasigurat

- In Sectiunea A la Tip asigurat dpdv contract de munca - se va selecta pct. 3 -  Alte categorii de persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor, care nu au contract individual de munca sau raport de serviciu - nu este salariat.

- La Randul 8 -  Venit brut realizat se inscrie 0 (zero).

- Valoarea indemnizatiei de neconcurenta se va inscrie la Randul 11 -  Baza Contributie Individuala SANATATE

Programul emite atentionare cu privire la faptul ca Baza Contributie Individuala SANATATE este diferita de A.8. Venitul brut realizat (0) (S24), dar declaratia poate fi generata (XML-ul) si transmisa organelor fiscale.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]