Noul model-cadru al CIM. Atentie la greselile pe care le contine!

Isabela Alexe
Isabela Alexe
16 Ianuarie 2023
16 Ianuarie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Noul model-cadru al CIMperioada de proba codul muncii
Noul model-cadru al CIM. Atentie la greselile pe care le contine!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am descarcat noul model cadru al CIM-ului cu modificarile aferente Legii 283/2022, insa intrebarea mea este in cazul perioadei de proba.

Aici avem specificat urmatoarele: D. Perioada de proba: a) durata de . . . . . . . . . . zile calendaristice/lucratoare, in cazul contractului individual de munca pe perioada determinata; b) conditiile perioadei de proba (daca exista) . . . . . . . . . . . Intrebare: Care este perioada de proba a unui contract pe perioada NEDETERMINATA? Pana acum am avut 90 de zile calendaristice, perioada nedeterminata, iar in cazul perioadei determinate conform codul muncii aveam: Art. 85. [durata perioadei de proba in cazul contractului individual de munca pe durata determinata] Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi: a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni; b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni; c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni; d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni. 

 
Care este de fapt perioada de proba pentru contractul nedeterminat si care este perioada de proba pentru cel determinat? De asemenea ca sa avem perioada de proba 90 de zile calendaristice, trebuie sa facem contract pe o perioada determinata?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Ati sesizat bine, modelul-cadru al contractului individual de munca asa cum a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1180 din 9 decembrie 2022 are si cateva greseli.
 
Una dintre aceste greseli se regaseste la Perioada de proba.
 
Astfel, continutul corect al acestei clauze este:
 
D. Perioada de proba:
 
a) durata de ………………………… zile calendaristice/lucratoare, in cazul contractului individual de munca pe perioada nedeterminata/determinata;
b) conditiile perioadei de proba (daca exista) ………………………. .
 
Observati ca durata prevazuta la lit. a) este de zile calendaristice/lucratoare.
 
Asa cum dvs. ati mentionat perioada de proba in cazul contractului incheiat pe durata nedeterminata este de x zile calendaristice in timp ce perioada de proba in cazul contractului incheiat pe durata determinata este de zile lucratoare.
 
Legiuitorul a prevazut zile calendaristice/lucratoare iar la tipul contractului trebuia sa fie perioada nedeterminata/determinata.
 
Un raspuns oferit in ianurie 2023, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]