"Am descarcat noul model cadru al CIM-ului cu modificarile aferente Legii 283/2022, insa intrebarea mea este in cazul perioadei de proba.
Aici avem specificat urmatoarele: D. Perioada de proba: a) durata de . . . . . . . . . . zile calendaristice/lucratoare, in cazul contractului individual de munca pe perioada determinata; b) conditiile perioadei de proba (daca exista) . . . . . . . . . . . Intrebare: Care este perioada de proba a unui contract pe perioada NEDETERMINATA? Pana acum am avut 90 de zile calendaristice, perioada nedeterminata, iar in cazul perioadei determinate conform codul muncii aveam: Art. 85. [durata perioadei de proba in cazul contractului individual de munca pe durata determinata] Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi: a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni; b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni; c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni; d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni. Care este de fapt perioada de proba pentru contractul nedeterminat si care este perioada de proba pentru cel determinat? De asemenea ca sa avem perioada de proba 90 de zile calendaristice, trebuie sa facem contract pe o perioada determinata?"
Raspunsul specialistilor:
Ati sesizat bine, modelul-cadru al contractului individual de munca asa cum a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1180 din 9 decembrie 2022 are si cateva greseli.
Una dintre aceste greseli se regaseste la Perioada de proba.
Astfel, continutul corect al acestei clauze este:
D. Perioada de proba:
a) durata de ………………………… zile calendaristice/lucratoare, in cazul contractului individual de munca pe perioada nedeterminata/determinata;
b) conditiile perioadei de proba (daca exista) ………………………. .
Observati ca durata prevazuta la lit. a) este de zile calendaristice/lucratoare.
Asa cum dvs. ati mentionat perioada de proba in cazul contractului incheiat pe durata nedeterminata este de x zile calendaristice in timp ce perioada de proba in cazul contractului incheiat pe durata determinata este de zile lucratoare.
Legiuitorul a prevazut zile calendaristice/lucratoare iar la tipul contractului trebuia sa fie perioada nedeterminata/determinata.
Un raspuns oferit in ianurie 2023, oferit de expertii de la
PortalCodulMuncii.
Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<