Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns clar:
Concediu fara plata se poate acorda doar la cererea salariatului. Conform art. 153 din Codul Muncii, in vederea rezolvarii unor situatii personale, salariatii au dreptul sa solicite concedii fara plata. Acestea se acorda in baza acordului de vointa al partilor.
Cat despre durata concediului fara plata, acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern (art. 153 alin. (2) din Codul Muncii).
In concluzie, durata maxima a concediului fara plata este cea negociata de parti in cadrul contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Daca acesta lipseste, se ia in considerare reglementarea din regulamentul intern.
Din moment ce angajatorul a aprobat cererea salariatului cu privire la durata concediului fara plata, chiar daca durata acestuia este de doar o zi, contractul de munca se suspenda.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Incepand cu data de 01 august 2011 perioada si cauzele de suspendare ale contractului individual de munca se vor inscrie in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (2) lit. h) coroborat cu art. 4 lit. c) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cu modificarile si completarile ulterioare, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru anterior implinirii termenului de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.
Incepand cu data de 01 august 2011, perioadele in care salariatii beneficiaza de concedii fara plata acordate in baza art. 54 din Codul muncii, precum si orice alta cauza de suspendare, exceptand cauzele de suspendare in baza certificatelor medicale, se vor inscrie in registrul de evidenta a salariatilor (ReviSal).
Reglementand suspendarea contractului individual de munca, Codul muncii nu cuprinde si dispozitii de procedura cu privire la suspendarea contractului.
Specificatiile Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariatilor (ReGES) descriu termenul de Data sfarsit suspendare ca fiind data pana la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform termenului limita stabilit prin decizia de suspendare si termenul de Data incetare suspendare ca fiind data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului, conform deciziei de incetare a suspendarii emise de angajator.
In concluzie, in baza specificatiilor tehnice mentionate, apreciem ca angajatorul emite o decizie prin care constata suspendarea contractului individual de munca in perioada mentionata.
In Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) se va inregistra suspendarea contractului individual de munca completand: temeiul de suspendare, data de inceput si data de sfarsit a suspendarii.
In campul Alte detalii se mentioneaza numarul si data deciziei prin care angajatorul a constatat suspendarea contractului individual de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro