Analizam un caz practic referitor la timpul de munca conform codului muncii. In acest sens, plecam de la situatia unei societati ce decide delegarea unui salariat in strainatate, care sa lucreze in rotatie dupa cum urmeaza: 28 de zile in strainatate cu 28 de zile in tara.
Angajatorul mentioneaza faptul ca pe perioada in care va fi in tara, nu va lucra, ci va sta acasa, insa va fi platit.
In acest caz practic, vom stabili ce informatii trebuie mentionate in actul aditional la CIM.
De asemenea, vom stabili cum se va reflecta in pontaj situatia prezentata si ce alte aspecte trebuie sa mai luam in considerare referitor la aceasta situatie aparte.
Expertii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns clar:
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Conform art. 159 alin. (1) din Codul muncii, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Art. 111 din acelasi cod stabileste ca timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
In consecinta, nu exista temei pentru plata salariului in perioada in care salariatul nu presteaza munca astfel incat apreciem ca situatia expusa nu este posibila din punct de vedere legal.
Salariatul poate beneficia de indemnizatie de concediu de odihna daca se afla in concediu de odihna sau de timp liber corespunzator pentru orele suplimentare efectuate anterior.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro