Diurna este un drept specific delegarii si detasarii

DiurnaCodul munciiCIMdelegaredetasareformare profesioanla
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




 
Intrebare: Dorim sa angajam un agent de vanzari in Republica Moldova, pentru 2 judete, iar sediul firmei se afla in Transilvania. Primele doua luni de pregatire salariatul le va petrece la sediul central. Cum se va consemna acest lucru in CIM? Se trece localitatea in care se afla sediul central, sau se vor trece judetele din Moldova unde isi va desfasura activitatea dupa doua luni? Cu scopul de a fi deductibila cheltuiala privind cazarea si diurna acordate salariatului pe durata celor doua luni in care se va afla la sediul central.
 

Raspuns: Art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii republicat, prevad faptul ca in contractul individual de munca al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri. Prin urmare, se disting de aici doua situatii:
- stabilirea in CIM a unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;
- posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care, in CIM nu este prevazut un loc de munca fix.
 
In modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat ulterior prin OMMFPS 1616/2011 la lit. D. Locul de munca trebuie prevazuta una dintre cele doua optiuni prevazute la pct. 1, respectiv pct. 2:
1. Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) ....................... din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ....................
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: ...............................
 
In cazul in care salariatul va desfasura activiate in locatii multiple, in cazul de fata cele trei judete din Moldova, neavand un loc de munca fix, la lit. D, pct. 2 din CIM se vor putea inscrie judetele unde salariatul isi va desfasura efectiv activitatea. Angajatorul poate dispune delegarea salariatului la sediul central pe o perioada de 60 de zile ulterior incheierii contractului individual de munca cu specificarea judetelor in care salariatul isi va desfasura activitatea. Asa cum prevede art. 43 din Codul muncii republicat, selegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispoziţia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atribuţiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
 
Referitor la formarea profesionala, salariatul este trimis de catre angajator sa fie format profesional, si nu sa exercite temporar, in afara locului sau de munca, lucrari sau sarcini corepunzatoare atributiilor de serviciu. Perioada in care salariatul beneficiaza de formare profesionala nu reprezinta o perioada de delegare, nefiind deci aplicabile dispozitiile referitoare la delegare si acordarea diurnei. Astfel ca, daca agentul de vanzari urmeaza sa presteze activitate la sediul central poate fi delegat si poate beneficia de diurna deductibila in conditiile Codului fiscal. Dar daca salariatul este format profesional la sediul central, neaflandu-se asadar in delegatie, nu i se cuvine plata unei diurne.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
DiurnaCodul munciiCIMdelegaredetasareformare profesioanla

Data aparitiei: 20 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Diurna este un drept specific delegarii si detasarii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]