"Din punct de vedere fiscal, care sunt inscrisurile care fac dovada acordarii indemnizatiei de detasare transnationala in fata organului fiscal: este absolut necesara reglementarea indemnizatiei de detasare transnationala in cuprinsul contractului individual de munca/ contractului colectiv de munca sau, la un eventual control fiscal, cuantumul indemnizatiei poate fi dovedit chiar si in conditiile in care suma convenita cu salariatul este reglementata doar in regulamentul intern al societatii sau in ordinul de deplasare intocmit atunci cand salariatul urmeaza sa fie detasat transnational. B. Este necesara evidentierea separata a indemnizatiei de detasare transnationala de cheltuiala generata de detasare, respectiv costul pentru masa efectuat in scopul detasarii?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 11^3 din Legea 16/2017 a detasarii transnationale:
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui!
Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi, detalii AICI >>>
Art. 11^3
(1) Intreprinderile prevazute la art. 3 lit. b) au obligatia de a informa, in scris, salariatul detasat de pe teritoriul Romaniei, anterior detasarii, cu privire la:
a)elementele constitutive ale remuneratiei la care are dreptul lucratorul, in conformitate cu legislatia aplicabila in statul membru gazda, si nivelul acestora;
b) cuantumul total al remuneratiei acordate salariatului pe perioada detasarii, cu evidentierea distincta a indemnizatiei specifice detasarii, atunci cand aceasta este acordata;
c) cheltuielile efectiv generate de detasare, precum transportul, cazarea si masa, precum si modalitatea de acordare sau de rambursare a acestora, respectiv modalitatea de asigurare a transportului, cazarii sau mesei, dupa caz;
d) linkul catre site-ul oficial national unic creat de statul membru gazda in conformitate cu art. 5 alin. (2) din Directiva 2014/67/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 mai 2014 privind asigurarea respectarii aplicarii Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii si de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.024/2012.
(2) Informarea prevazuta la alin. (1) cuprinde si informatiile prevazute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prevederile alin. (1) lit. a) si d) nu se aplica in cazul in care durata detasarii este mai mica sau egala cu 7 zile consecutive.
Astfel cum puteti observa angajatorul trebuie sa informeze salariatul anterior detasarii cu privire la elementele mentionate.
Nerespectarea drepturilor angajatilor detasati (concedierea sau modificarea unilaterala a conditiilor de munca) va poate atrage amenzi de pana la 100.000 lei!
Alegeti acum sa fiti protejat! Fiindca intotdeauna o noua lege, vine “la pachet” cu erori de implementare a acesteia, lucru speculat la maximum de inspectorii ITM sau ANAF! Luati masuri, detalii AICI >>>
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal:
(16)In aplicarea prevederilor art. 76 alin. (4) lit. h), in categoria cheltuielilor de delegare si detasare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum si indemnizatia de delegare si de detasare in tara si in strainatate, stabilite in conditiile prevazute de lege sau in contractul de munca aplicabil.
Astfel, din punct de vedere fiscal pentru ca o indemnizatie sa fie considerata indemnizatie de detasare este obligatoriu sa fie mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv).
De altfel, indemnizatia de detasare transnationala reprezinta un venit negociabil cu salariatul si nu se stabileste unilateral de angajator prin regulamentul intern.
De asemenea, din prevederea legala mai sus citata rezulta ca indemnizatia de detasare transnationala este reglementata distinct de cheltuielile de detasare transnationala reprezentand masa, transport si cazare.
Detasarea transnationala este distincta de delegare asa incat si drepturile cuvenite pe durata acestora asa cum sunt si indemnizatiile trebuie sa fie reglementate distinct.
Detasarea trasnationala se realizeaza in baza unui act aditional la contractual individual de munca prin care, cele doua parti angajator si salariat in care se mentioneaza toate drepturile si obligatiile salariatului pe durata detasarii.
Conform art. 76 alin. (2) lit. k) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii)in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
Lucrarea pe stick „Detasarea transnationala a salariatilor”, care explica in detaliu regulile cu privire la detasarea lucratorilor din si in Romania, inclusiv modificarile aduse de recenta Lege 72/2022 si OG 12/2022, detalii aici >>>
Astfel cum se observa din prevederea legala citata, in plafonul neimpozabil intra indemnizatia de detasare transnationala + alte sume de aceeasi natura cu exceptia cheltuielilor de transport si cazare.
Aceste alte sume de aceeasi natura sunt si cheltuielile cu masa.
Prin urmare, se acorda indemnizatie de detasare trasnationala + masa = limita neimpozabila. Separat se acorda neimpozabil cheltuielile de transport si cazare justificate cu documente.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<