Ca urmare a includerii in veniturile salariale (OG 8/2013) a sumelor reprezentand diurna care depaseste nivlurile legale stabilite pentru sectorul public (HG 518/1995) se aplica impunerea similara salariilor pentru aceste sume, incepand cu data de 01.02.2013.
Avand in vedere ca HG 518/1995 dispune doua categorii de diurna si faptul ca societatea despre care discutam astazi nu aplica niveluri diferentiate de diurna, vom stabili daca se poate lua in considerare nivelul mai ridicat al diurnei ca si nivel exclus de la impozitare (categoria II) sau daca trebuie aplicat nivelul stabilit pentru categoria I.
Solutia consultantului:
Incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4), litera g) si art. 296 indice 15 s-au modificat. Incepand cu aceasta data, indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura acordate peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice sunt incluse in veniturile salariale si se impoziteaza si, de asemenea, intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Potrivit pct. B) al Anexei 1 la HG 518/1995 , in categoria a II-a (coeficient 1,60) se incadreaza: ministrii, secretarii de stat, secretarii generali, subsecretarii de stat, personalul incadrat in functii asimilate acestora prin acte normative, precum si prefectii, subprefectii, primarul general si viceprimarul Capitalei, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, ambasadorii, academicienii si membrii corespondenti ai Academiei Romane, seful Statului Major General, prim-loctiitorul si loctiitorii acestuia, inspectorul general al Inspectoratului General al Ministerului Apararii Nationale, sefii departamentelor Ministerului Apararii Nationale si loctiitorii acestora, seful Statului Major al Trupelor de Uscat, seful Statului Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene, seful Statului Major al Marinei Militare, loctiitorii secretarilor de stat din cadrul unitatilor care au astfel de functii, emisarul special pe langa coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Diurna legala in Romania si in strainatate
Legis Plus Legislatia Muncii
Pentru primul-ministru diurna se majoreaza cu 50%.
In categoria I (coeficient 1,00) se incadreaza restul personalului.
Astfel, nivelul diurnei aplicabile categoriei a II-a se aplica exclusiv in cazul acestor functii care nu pot exista intr-o societate comerciala.
De aceea, apreciem ca diurna deductibila si neimpozabila se raporteaza la nivelul diurnei stabilit de HG nr. 518/2005 pentru categoria I.