In ce conditii se acorda diurna angajatilor delegati in alte localitati

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Octombrie 2016
03 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
diurnadelegare salariatdetasare angajatidiurna conditii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform legii, delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Totusi, referitor la acest aspect pot exista nelamuriri, in contextul in care o companie angajeaza pe cineva care isi desfasoara activitatea la sediul firmei. Dupa care, la putin timp dupa angajare, acea persoana este delegata in alta localitate.

Afla toate detaliile legate de diurna legala in Romania si in strainatate. Asigurati-va ca sunteti in regula aplicand recomandarile si informatiile 100% practice oferite de CD-ul Diurna legala in Romania si in strainatate.


Care sunt conditiile in care se acorda diurna angajatilor?

Pe durata detasarii si a delegarii, salariatii au dreptul la plata unei sume de bani pe care o regasim in legislatie atat sub denumirea de indemnizatie de delegare/detasare cat si sub denumirea de diurna. Rolul acestei sume de bani este acela de a compensa cheltuielile suplimentare de hrana si intretinere prilejuite de dislocarea salariatului din mediul sau de viata obisnuit.

Codul muncii nu defineste diurna ci doar stabileste dreptul salariatilor la acordarea acesteia pe durata delegarii si a detasarii.


Pentru a stabili daca se acorda sau nu diurna se verifica elementele contractului individual de munca. Astfel, unul dintre elementele contractului individual de munca il reprezinta locul muncii.

Art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii, republicat, stabilesc ca in contractul individual de munca al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.


Astfel, in ceea ce priveste locul muncii sunt posibile doua situatii:


- stabilirea in contractul individual de munca a unui loc de munca fix, situatie in care salariatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;

- posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care, in contractul inidividual de munca nu este prevazut un loc de munca fix.

Pentru a desfasura activitate in alte locuri de munca decat cele inscrise in contractul individual de munca, salariatul poate fi delegat sau detasat in conditiile Codului muncii.


Oricare ar fi noua locatie, delegatul isi va exercita in continuare aceleasi atributii delimitate prin fisa postului.

In perioada delegarii, salariatul isi pastreaza functia si celelalte drepturi prevazute de contractul individual de munca (art. 42 alin. (2) din Codul muncii).

In cazul delegarii, contractul individual de munca nu se suspenda iar angajatorul are obligatia de a-i plati salariatului drepturile salariale spre deosebire de detasare, situatie in care, contractul individual de munca se suspenda iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat.


In concluzie, desi salariatii au dreptul la diurna in perioada in care sunt delegati/detasati, apreciem ca, exista situatii in care se poate demonstra intentia de fraudare a dispozitiilor legale in scopul de a beneficia de facilitatile fiscale acordate de lege veniturilor constand in diurna. In speta, poate fi considerata intentie de fraudare daca salariatul cu domiciliul in judetul X este angajat in Bucuresti pentru a fi apoi delegat in localitatea unde domiciliaza.


Pentru mai multe detalii, citeste situatia concreta a unui angajator si raspunsul specialistilor, in PortalCodulMuncii.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]