Drepturi prevazute in CCM ce se acorda si pe durata suspendarii CIM

Gabriela Dita
Gabriela Dita
22 Ianuarie 2025
22 Ianuarie 2025
Gabriela Dita
Gabriela Dita
drepturi ccmdrepturi cim suspendat
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda si pe durata suspendarii CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca potrivit art. 49 alin. (1)-(3) din Codul muncii:

Art. 49

(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Pe durata suspendarii contractului pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

In ce conditii se pot mentine anumite drepturi ale salariatului atunci cand CIM este suspendat? Specialistii de la PortalCodulMuncii explica:

"Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada suspendarii pot sa existe si alte drepturi acordate angajatilor. Le putem lua pe acestea in considerare ca alte drepturi, la punctul respectiv?"

Raspunsul specialistilor: 

Intr-adevar, conform 50 lit. b) in cazul concediului pentru incapacitate temporara de munca contractul individual de munca se suspenda de drept.

Iar in cazul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.

Astfel in ambele situatii contractul de munca se suspenda.

Asadar, pe durata suspendarii contractului pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat prestarea muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

Cu privire la dreptul de a beneficia de asigurarea privata de sanatate pe durata CCC facem urmatoarele precizari:

Conform art. 16 alin.(3) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:

Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

Astfel cum puteti observa sunt 3 situatii in care plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda. Situatia de la lit. b) nu priveste salariatii.

Situatia de la lit. a) exista atunci cand persoana care beneficiaza de concediu crestere copil primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca iar sumele nu sunt primite din desfasurarea unei activitati de catre beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Situatia de la lit. c) exista atunci cand persoana care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului primeste venituri din desfasurarea unei activitati.

In speta, salariata nu primeste venituri din desfasurarea unei activitati intrucat asigurarea voluntara de sanatate nu este suportata de angajator pentru prestarea activitatii, contractul fiind suspendat. Prin urmare, salariata se afla in situatia de la lit. a). Aceasta inseamna ca nu exista o limita maxima a veniturilor intrucat la lit. a) nu este prevazuta o limita. Doar in situatia veniturilor din desfasurarea unei activitati exista limita mentionata la lit. c).

Astfel, salariata poate beneficia de asigurarea de sanatate pe durata concediului pentru crestere copil fara sa-i fie afectata indemnizatia daca negociati in CCM sau in CIM pastrarea acestui drept pe durata suspendarii CIM pentru concediu crestere copil (CCC).

Cu privire la transportul salariatilor la si de la locul de munca, conform art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal:

(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Astfel cum puteti observa, sunt prevazute ca neimpozabile sumele reprezentand contravaloarea transportului la si de la locul de munca astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Prin urmare, in primul rand trebuie sa aveti regulamentul intern sau contractul de munca in care este prevazuta decontarea transportului la si de la locul de munca si conditiile acestei decontari.

Pe langa faptul ca in aceste documente trebuie mentionat fie ca se deconteaza combustibilul salariatii trebuie sa justifice cheltuielile de transport fie prin intocmirea foilor de parcurs sau a unui decont lunar din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport – numar de kilometri x consum mediu al vehicolului/100 km x pret/l combustibil.

Totodata este necesar bonul fiscal. Contravaloarea transportului la si de la locul de munca neimpozabila nu este obligatoriu sa se inregistreze in statul de salarii, dar poate fi inregistrata printr-una dintre urmatoarele modalitati:

1) sume platibile - platite odata cu salariu pot fi trecute intr-o coloana distincta dupa venitul net inainte de restul de plata pentru a mari restul de plata
2) sume decontabile – platite distinct de salariu pot fi trecute intr-o coloana dupa restul de plata

Contravaloarea transportului la si de la locul de munca se inregistreaza obligatoriu in declaratia 112 la randul 8 in total venit brut intrucat conform Instructiunilor de completare a declaratiei 112

- Randul 8 "Total venit brut, din care:" - se completeaza, cu suma reprezentand venitul brut realizat, potrivit legii si care reprezinta suma totala a veniturilor din salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) - (4^1) din Codul fiscal.

Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente!

Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala. Aceste documente sunt grupate in format electronic in lucrarea pe stick Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege, detalii AICI >>>


Rezulta ca la randul 8 se inregistreaza toate veniturile prevazute la art. 76 alin. (1), (2), (3), (4) si (4^1). Or, contravaloarea transportului la si de la locul de munca este, asa cum am aratat mai sus, prevazuta la art. 76 alin. (4) se inregistreaza in declaratia 112.

Avand in vedere ca aceasta clauza priveste transportul salariatilor la si de la locul de munca apreciem ca puteti negocia o astfel de clauza pe durata suspendarii CIM numai in cazurile in care salaratul nu lipseste luna intreaga, adica numai pentru situatiile in care salariatul are contractul activ cel putin o zi din luna.

Un raspuns oferit in ianuarie 2025 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]